Vadné francouzské silikony se vozily i do Česka

Marseille - Prsní implantáty francouzské firmy Poly Implant Prosthesis (PIP), které jsou možná vadné, se vyvážely do více než 65 zemí včetně České republiky. Ta byla podle sdělení českého lékového úřadu informována o zákazu prodeje implantátů PIP už loni v dubnu a hned je ze zdravotnických zařízení stáhla. Pacientky jsou častěji kontrolovány a nežádoucí účinky zjištěny nebyly.

Francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFSSAPS) loni na jaře upozornila, že voperované implantáty PIP nezvykle často praskají, a pozastavila jejich používání a vývoz. Vyšetřovatelé podezřívají již zaniklou firmu, že používala nekvalitní silikon s cílem ušetřit milion eur ročně. Objevily se dohady, že implantáty také podporují vznik rakoviny.

PIP se v důsledku krize a poklesu kurzu dolaru v posledních letech dostala do finančních potíží. Ty nakonec vedly k jejímu bankrotu v březnu 2010. Do té doby vyráběla asi 100 000 prsních implantátů ročně, které vyvážela především do Latinské Ameriky a západní Evropy. Zhruba 10 procent produkce směřovalo do východní Evropy, a to do Česka, Bulharska, Maďarska, Ruska, Běloruska a Polska.

Ve Francii jen v Marseille na jihu země, kde firma PIP sídlila, podalo žalobu více než 2 000 žen. Francouzské úřady očekávají, že se počet žalob nejspíš výrazně zvýší. Agentura pro dohled nad léky v Británii odhadla, že implantáty nosí v zemi kolem 45 tisíc žen. Vyzvala je, aby nepanikařily, protože dosud není důkaz, že je nějaký vztah mezi těmito implantáty a vznikem rakoviny, a tedy není zatím důvod si je nechat odstranit. Více než 250 Britek přesto už zažalovalo kliniky, které jim implantáty voperovaly.

Agentura AFP případ označila za velký skandál světového rozměru. Koncem týdne se očekává oficiální vyjádření francouzských úřadů.

Vydáno pod