Francouzská vláda doporučuje ženám vyměnit vadné silikony

Paříž - Skandál ve Francii ohledně vadných prsních implantátů od firmy PIP pokračuje. Vláda ženám, které si nechaly zvětšit nebo modelovat prsa, radí, aby si nechaly implantáty co nejrychleji odstranit. Zaplatit by to měl stát. Zákrok se týká asi 30 tisíc Francouzek. Firma vyrobila implantáty z levného průmyslového silikonu a teď praskají. Ženám můžou způsobit vážné zdravotní potíže. Spojení s rakovinou se ale podle francouzského ministerstva zdravotnictví nepotvrdilo.

Francouzská vláda připustila závadnost některých prsních implantátů firmy Poly Implant Prosthesis (PIP). Doporučila proto všem ženám, které implantáty mají, aby se jich zbavily. Implantáty totiž praskají, protože firma je vyplňovala nekvalitním silikonem. 

Devět žen s vadnými implantáty dokonce onemocnělo rakovinou, souvislost se špatným silikonem ale dosud nikdo neprokázal. „Nebylo dosud zjištěno, že by ženám s implantáty značky PIP hrozilo větší nebezpečí rakoviny než ženám s jinými prsními protézami. Ovšem je prokázáno, že u těchto implantátů (PIP) je riziko protržení a že dráždivé účinky jejich gelu mohou vést k zánětům, což ztěžuje odstranění implantátů,“ uvedlo francouzské ministerstvo zdravotnictví v prohlášení.