Při protestu maďarské opozice krátce zadrželi i expremiéra Gyurcsánye

Budapešť - Poslanci a aktivisté z maďarské opoziční strany Je možná jiná politika (LMP) se dnes řetězy připoutali ke vchodu na parlamentní parkoviště, aby zabránili vládním poslancům ve vstupu do budovy. Policie prostor posléze vyklidila, na chvíli zadržela i socialistického expremiéra Ference Gyurcsánye a šéfa socialistů Attilu Mesterházyho. Parlament, kde má dvoutřetinovou většinu strana pravicově-populistického premiéra Viktora Orbána, schválil balík zákonů, jejichž přijetí podle opozice ohrozí demokracii.

Ekologicky zaměřená LMP zorganizovala také souběžnou demonstraci před budovou parlamentu. Policie místo před vstupem do parlamentu vyklidila. Lajos Kósa, místopředseda Orbánova Svazu mladých demokratů, protestní akci před parlamentem označil za politickou parodii bez obsahu.

Poslanci dnes schválili nový volební zákon, který podle opozice mění volební systém ve prospěch strany Fidész. Z řad kritiků Orbánovy vlády v Maďarsku i v zahraničí se ozývají hlasy, že pomocí pohodlné ústavní většiny upevňuje svoji moc na úkor demokratických principů. LMP o parlamentu ovládaném Fideszem mluví jako o „loutkovém divadle“, kde opozice nemá žádnou možnost, jak prosadit své zájmy.

Nový volební zákon od příštích voleb v roce 2014 snižuje počet poslanců v jednokomorovém zákonodárném sboru téměř o polovinu - ze současných 386 na 199. Kromě toho zákon přizná volební právo početně velké skupině etnických Maďarů žijících v zahraničí.

Parlament dal také zelenou takzvanému stabilizačnímu zákonu, jehož součástí je jednotná daň. Na dnešní schůzi, která musela být několikrát přerušena, poslanci už dříve schválili také několik změn v kontroverzním návrhu zákona o centrální bance. Obě normy kritizovala Evropská unie, předseda Evropská komise José Barroso vyzval k jejich stažení. Orbán jeho výzvu odmítl.