Na Kubu zavítá papež, vláda propustí 2 900 vězňů

Havana – Před plánovanou návštěvou papeže Benedikta XVI. má být na Kubě propuštěno 2 900 vězňů. Prezident Raúl Castro v pátek řekl, že mezi nimi budou i osoby odsouzené za protistátní činnost. Má mezi nimi být 86 cizinců z 25 zemí. Podle Castra by vězni měli být propuštěni v nejbližších dnech. S papežovou předvelikonoční návštěvou Kuby a Mexika své rozhodnutí ale kubánská vláda nespojuje. Podle jejího pátečního vyjádření prý budou vězni propuštěni z humanitárních důvodů.

V prohlášení vlády se uvádí, že podnětem k propuštění byly četné žádosti příbuzných a náboženských institucí. Dialog mezi kubánskou katolickou církví a vládou tak vedl k propuštění desítek politických aktivistů z vězení. V kubánských trestnicích však stále zůstává několik desítek vězňů svědomí.

Castro řekl v parlamentu, že Kuba dá tímto humanitárním činem najevo „velkorysost a sílu revoluce“. Diplomaté zemí, jejichž občané se dostanou na svobodu, budou předem vyrozuměni. Amnestie se netýká osob odsouzených za těžké zločiny jako vražda, špionáž nebo překupnictví drog.

Raúl Castro

„Státní rada souhlasila, že propustí nejméně 2 900 vězňů. Mezi nimi jsou ženy, nemocní, lidé starší 60 let a také mladí, kteří projevili vůli začlenit se zpět do naší společnosti.“

Mezi propuštěnými ovšem nebude dvaašedesátiletý Američan Alan Gross, který si odpykává trest vězení kvůli údajnému útoku na bezpečnost státu. Ten byl zatčen roku 2009 a následně odsouzen k 15 letům žaláře za protistátní činnosti. Jeho příbuzní tvrdí, že působil v rámci programu USAID a že jeho jediným cílem bylo pomoci malé židovské komunitě na Kubě získat snadnější přístup k internetu.

Kuba bude propouštět vězně (zdroj: ČT24)

V roce 1998 navštívil Kubu Benediktův předchůdce Jan Pavel II. Po vítězství castrovské revoluce vláda v Havaně bránila praktikovat víru. Byly uzavírány církevní školy a věřící také nesměli vstupovat do komunistické strany. Teprve po skončení studené války režim v 90. letech začal povolovat věřícím členství ve straně a z ústavy zmizely články o ateismu.

Benedikt podnikal své cesty v převážné většině po evropských zemích. Až v roce 2007 navštívil Brazílii a chtěl by se tam vrátit v roce 2013 při příležitosti Světového dne mládeže, pořádaného katolickou církví.