Demonstranti v Jemenu žádají soud s prezidentem, zasáhla armáda

Saná – Síly věrné jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi dnes střelbou do vzduchu a slzným plynem zasáhly proti desetitisícům demonstrantů, kteří chtějí trestní stíhání prezidenta kvůli smrti stovek lidí během letošního protivládního povstání v Jemenu. Protestní průvod nazvaný Pochod života do metropole Saná dorazil po čtyřech dnech cesty z bašty jemenské opozice, jihojemenského města Táizz. Podle agentury AP se do pochodu zapojilo na 100 tisíc lidí.

Provládní síly zasáhly proti demonstrantům poté, co za skandování „ne beztrestnosti“ vstoupili do města. Jeden z organizátorů řekl, že 30 lidí během zásahu utrpělo zranění. Podle svědků se provládní jednotky nacházely v ulicích vedoucích k prezidentovu sídlu, aby demonstrantům znemožnily přístup k němu.

Od února, kdy začalo povstání proti Sálihově 33 let trvající vládě, byly zabity stovky lidí. Sálih s opozicí v listopadu podepsal dohodu, podle které se 21. února příštího roku uskuteční předčasné volby a prezident ten den oficiálně svůj úřad opustí. Dohoda mu výměnou za to zaručuje imunitu před trestním stíháním kvůli smrti demonstrantů během letošního povstání. S tím ale demonstranti nesouhlasí a odmítají vyklidit ulice.

Potíže pro listopadovou dohodu o předčasných volbách by mohl znamenat i krok jemenských sil, které se měly do dnešního dne stáhnout z ulic Saná. Rozkaz ale odmítly uposlechnout. V ulicích metropole tak dnes kromě nich zůstávali i členové opozičního odpadlického praporu a jemenských kmenů stavících se proti Sálihovi.

Alí Abdalláh Sálih při podpisu dohody o předání moci
Zdroj: ČTK/AP/Saudi Press Agency

Jemen je paralyzován několikaměsíčními protesty, které oslabily kontrolu ústřední vlády nad zemí. To posílilo aktivity domácí odnože teroristické organizace al-Káida, která se zmocnila rozsáhlých území na jihu země.

Vydáno pod