Tisíce poutníků v Betlémě oslavují Štědrý den

Betlém – Tisíce poutníků, turistů a místních křesťanů dnes v tradičním místě Ježíšova narození Betlémě začaly slavit Štědrý den. Návštěvníci biblického města se ráno shromáždili kolem patnáctimetrového vánočního stromu na náměstí Jesliček, fotografovali a těšili se ze slunce. Během dne jsou pro ně připraveny koncerty a různá představení. Oslavy vyvrcholí půlnoční mší v místech, kde se podle křesťanské tradice Ježíš Kristus narodil.

„V Betlémě jsem poprvé a je to úchvatný pocit být během Vánoc tady, v místě Ježíšova zrození,“ řekl 49letý turista z Indie. Městečko Betlém, ležící asi 20 kilometrů jižně od izraelského hlavního města Jeruzaléma, se o Vánocích těší pozornosti křesťanského světa. Izraelské ministerstvo cestovního ruchu očekává, že letos sem během svátků zamíří 90 tisíc návštěvníků. Podle jeho mluvčí je to přibližně stejně jako loni, kdy úřady zaznamenaly rekordní návštěvnost. Vzhledem k celosvětovému propadu ekonomiky a nepokojům v arabských zemích jde letos o překvapivě vysoké číslo.

Poutníci se začali do Betléma na okupovaném západním břehu Jordánu vracet od té doby, co před šesti lety násilí mezi Palestinci a Izraelci pokleslo. Město je v současnosti ze tří stran obklopeno zátarasy, které postavil Izrael, aby zastavil útoky palestinských radikálů.

Kovovou branou v jednom ze zátarasů dnes prošel také jeruzalémský patriarcha Fuád Tval, který vedl tradiční polední procesí z Jeruzaléma. „Žádáme betlémské děťátko, aby nám dalo mír, který tak naléhavě potřebujeme, mír na Blízkém východě, mír ve Svaté zemi, mír v srdcích a v našich rodinách,“ prohlásil jednasedmdesátiletý nejvyšší představitel římskokatolické církve ve „Svaté zemi“.

Tval bude stejně jako loni sloužit také tradiční půlnoční mši v Betlémě. Obřad začne ve 22:00 SEČ v kostele svaté Kateřiny, který přiléhá k bazilice Narození Páně. Mimo jiné se ho zúčastní předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

O Vánocích se biblické město obvykle hemží turisty a křesťanskými poutníky. Dvě třetiny z 50 tisíc obyvatel Betléma tvoří muslimové a během roku tu jsou křesťané v menšině. Křesťanů ubývá i na západním břehu Jordánu. Mnoho z nich také referuje o pronásledování ze strany většinových muslimů, vždy ale anonymně ze strachu z odvety.

Starosta Betléma Victor Batarsí doufá, že letošní oslavy přiblíží Palestince jejich cíli, kterým je vyhlášení nezávislého palestinského státu. Palestinu dosud za řádného člena uznala Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). O uznání nezávislého státu Palestinci dál usilují v OSN.