Egyptští islamisté ve druhé fázi voleb upevnili vedení

Káhira – Islamistické strany si ve druhé fázi voleb dolní komory egyptského parlamentu upevnily vedení. Získaly skoro 70 procent z dosud rozhodnutých křesel. Podle agentury AP to dnes sdělil předseda ústřední volební komise. Druhá fáze voleb do Lidového shromáždění skončila ve čtvrtek. Třetí a poslední fáze začne 3. ledna, konečné výsledky by měly být známy nejdříve o deset dní později.

Favorizované islamistické hnutí Muslimské bratrstvo s odvoláním na dnešní prohlášení šéfa volební komise oznámilo, že jeho Strana svobody a spravedlnosti získala skoro 86 ze 180 křesel, která byla ve druhé fázi ve hře, tedy asi 47 procent mandátů. Jeden z jeho nejvážnějších rivalů, salafistická strana Núr, získala kolem 20 procent.

Výsledky odrážejí rozhodování voličů v první fázi hlasování z konce listopadu. Oba bloky v něm dohromady získaly skoro 70 procent mandátů.

Volby do dvoukomorového parlamentu jsou prvními od únorového svržení prezidenta Husního Mubaraka. Po skončení tříetapových voleb do dolní komory parlamentu budou voliči nejlidnatější arabské země od ledna rozhodovat také o složení horní komory parlamentu, Poradní rady. I tyto volby se mají konat ve třech etapách, přičemž poslední se očekává v březnu.

Volební úspěch by islamistům umožnil prosadit v zemi větší vliv islámu. Nový parlament by měl totiž dohlížet na komisi, která připraví novou ústavu. Jinak ale podle tiskových agentur jeho pravomoci zůstávají nejasné.