Jemenský prezident chce prchnout do Ameriky

Saná - Jemenský prezident Sálih oznámil, že opustí zemi. Dočasný azyl bude hledat ve Spojených státech. Uvedl také, že chce přispět k regulérnosti předčasných voleb, na kterých se s odpůrci dohodl v listopadu. Ústupku prezidenta předcházela další rozsáhlá demonstrace - nejmíň 9 lidí ji nepřežilo, zraněných jsou desítky.

Po měsících protestů náznak zvratu. Mnohými nenáviděný prezident oznámil, že dočasně opustí vlastní zemi, a začal plánovat budoucí kariéru. Důvody jsou prý tentokrát ryze politické. „Půjdu do Spojených států. Ne na léčení - jsem zdravý - ale stranou pozornosti a pohledů kamer. Chci dát prostor pro pečlivou přípravu předčasných voleb,“ prohlásil Sálih.

K nim mají Jemenci vyrazit 21. února - alespoň to je závěr listopadové dohody s opozicí.
Sálih chce ústupkem dát co nejzřetelněji najevo, že bude stát mimo a že do hlasování nemůže zasáhnout. Úmluva pro něj nese i zajímavou výhodu - imunitu, která ho zbavuje povinnosti zpovídat se před tribunálem z masakru vlastních lidí. Odpůrci ale o beztrestnosti pro vlastního prezidenta nechtějí ani slyšet.

Ahmed Al-Montsir, jeden z protestujících:

„Revoluci dotáhneme do konce. Chceme pád režimu. Jeho špičky by měly za zločiny, které spáchaly, stát před tribunálem. Budeme protestovat, dokud toho nedosáhneme.“

Desetitisíce účastníků čtyřdenního pochodu to včera znovu potvrdily v ulicích metropole. A znovu se dočkaly vyhrocené reakce provládních jednotek - zemřelo nejmíň devět lidí. Zraněných jsou desítky. „Opoziční předáci podporují militantní skupiny. A ozbrojenci následně pochodují s demonstranty. Policisté odhalili na tři sta lidí, kteří se přidali do davu, aby vyhrotili situaci,“ řekl Sálih.

Sálih prchá ze země (zdroj: ČT24)

Armáda teď navíc částečně operuje na vlastní pěst - včera skončilo ultimátum, dokdy se měla stáhnout z ulic hlavního města. Roste tak zmatek a napětí. Střety znesvářených táborů od února nepřežily stovky lidí.