USA se zlobí - Kuba nepropustila podnikatele Grosse

Washington - Americké ministerstvo zahraničí projevilo zklamání nad tím, že Kuba v rámci nejnovější amnestie nepropustila na svobodu amerického podnikatele Alana Grosse. Ten si na Kubě odpykává trest 15 let vězení kvůli údajnému útoku na bezpečnost státu.

Kubánský prezident Raúl Castro v pátek vyhlásil amnestii pro zhruba 2 900 vězňů, a to v souvislosti s plánovanou návštěvou papeže Benedikta XVI. Propuštěno má být i 86 cizinců z 25 zemí. Kubánská diplomacie už ale upozornila, že dvaašedesátiletý Gross mezi nimi nebude.
   
Grossova rodina už dříve požádala o jeho propuštění z humanitárních důvodů. Američan podle ní za mřížemi ztratil 45 kilogramů a má řadu zdravotních obtíží. Doma navíc jeho matka i dcera bojují s rakovinou.

Gross, který pracoval pro firmu spojenou s ministerstvem zahraničí USA, byl odsouzen za to, že v roce 2009 na Kubě distribuoval mobilní telefony a počítače opozici, čímž měl ohrozit bezpečnost státu. Jedenašedesátiletý muž tvrdí, že se jen snažil zlepšit přístup na internet pro židovskou obec na ostrově a že jeho činnost nikdy neměla za cíl ohrozit kubánskou vládu.