Izrael obviňuje Evropu z nedostatečně pevného postupu vůči Íránu

Jeruzalém – Jako nedostatečnou dnes označil izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman snahu „některých evropských států“ zabránit Íránu v získání jaderné zbraně. Dodal, že jakékoli rozhodnutí, které Izrael ve vztahu k íránskému jadernému programu přijme, bude „vyvážené a uvážlivé“.

Jisté evropské země podle Liebermana hovoří o protiíránských sankcích nikoli proto, aby Teherán vytrestaly, ale proto, aby zmírnily izraelské znepokojení. „Nás nemusí nikdo uklidňovat,“ poznamenal ministr. „Jakékoli naše budoucí rozhodnutí bude vyvážené a uvážlivé.“ Žádnou zemi, které se jeho výhrady týkají, Lieberman nejmenoval.

Izrael považuje íránský jaderný program za přímé ohrožení své existence. Každá informace o pokroku Teheránu v obohacování uranu a o vývoji balistických raket vyvolává ve světě spekulace o chystaném izraelském preventivním úderu. Izraelský ministr obrany Ehud Barak počátkem prosince vyzval Evropu k zavedení „ochromujících“ sankcí proti Íránu, dokud je na „rychlou, soudržnou a paralyzující“ reakci čas.

Pochybnosti o ochotě Evropy přijmout tvrdé kroky proti Teheránu má i Lieberman. „Mám bohužel dojem, že některé evropské státy a jejich představitelé spíš hovoří o sankcích proto, aby zklidnili Izrael, než aby zastavili íránský jaderný program,“ řekl dnes ministr na shromáždění izraelských diplomatů.

Vydáno pod