Po čtvrteční krvavé vlně v Bagdádu znovu umírali lidé

Bagdád - Sebevražedný atentátník se dnes ráno v iráckém hlavním městě Bagdádu odpálil v automobilu před budovou ministerstva vnitra. Podle policejní zprávy si exploze vyžádala nejméně šest mrtvých a 34 zraněných. K atentátu došlo po čtvrteční vlně krvavých explozí, která v Bagdádu zabila nejméně 72 lidí. Podle místních médií je příčinou rostoucího násilí krize mezi iráckou vládou a jejími odpůrci z řad sunnitských muslimů, která naplno propukla po odchodu amerických vojsk.

Útočník najel s automobilem do bezpečnostního stanoviště před ministerstvem vnitra v centru Bagdádu. „Když jsem vyšel ven, zjistil jsem, že několik mých kolegů je mrtvých, jiní leželi na zemi, hořelo mnoho aut, policista na strážní věži zřejmě zemřel po zásahu do hlavy,“ řekl člen policejní hlídky Zaíd Rahím. Mezi oběťmi jsou podle dostupných informací nejméně čtyři policisté.

Šíitský premiér Núrí Málikí před týdnem usiloval o zatčení sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího a požádal parlament, aby propustil jeho sunnitského náměstka. Tím vyvolal zmatky hrozící uvrhnout Irák do nové vlny sektářsky motivovaného násilí.

Podle nejmenovaného policejního důstojníka sebevrah zaútočil na ministerstvo vnitra právě kvůli zprávě o vydání zatykače na Hášimího. Ten odjel z Bagdádu do poloautonomní oblasti Kurdistánu, kde není příliš pravděpodobné, že by byl ihned vydán vládě v Bagdádu.

Tárik Hášimí
Zdroj: ČT24