Američané s přijetím Sáliha v zemi váhají

Honolulu - Americká vláda zváží, zda umožní jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi vstoupit do USA kvůli léčení. S odvoláním na vládní zdroje to dnes uvedla agentura AP. Jemenské úřady údajně Spojené státy požádaly, aby Sálih mohl do USA odletět kvůli specializované léčbě zranění, které utrpěl při červnovém atentátu.

Sálih o své plánované cestě do Spojených států mluvil už v sobotu. Tehdy ale uvedl, že tam chce odletět kvůli uklidnění situace v Jemenu. Tvrdil, že hospitalizaci nepotřebuje a že je mu dobře.

Sálih se v listopadu po deseti měsících protestů dohodl s opozicí na odchodu z funkce po 33 letech. Podle dohody se 21. února příštího roku uskuteční předčasné volby a prezident ten den oficiálně svůj úřad opustí. Dohoda mu na oplátku zaručuje imunitu před trestním stíháním kvůli smrti demonstrantů během letošního povstání.

Mnozí jemenští demonstranti se Sálihovou beztrestností nesouhlasí a odmítají opustit ulice. Během protestů proti prezidentovi byly od února v Jemenu zabity stovky lidí. Další Sálihova přítomnost v zemi navíc vyvolává u mnoha protestujících dojem, že se prezident snaží zajistit si další vliv v Jemenu bez ohledu na dohodu o předání moci.

Vydáno pod