Čína doplácí na politiku jednoho dítěte

Peking - V Číně roste tlak na ukončení politiky jednoho dítěte. Tu komunistická země s víc než miliardou obyvatel zavedla v roce 1982. Bojovníci za lidská práva protestují proti pokutování rodin, které se rozhodnou mít víc potomků. Čínští představitelé se ale zatím nechtějí nechat přesvědčit, i když politika jednoho dítěte podle ukazatelů začíná přinášet i hospodářské a sociální problémy.

Za dvě děti zaplatila pětatřicetiletá učitelka nesmírnou cenu. Musela se rozvést a předstírat, že si bere svého bratrance, aby jí druhé dítě ponechali. Čínské úřady na to přišly a nařídily potrat. Ona uprchla do Šanghaje, kde druhé dítě porodila. „Viděla jsem příliš mnoho případů, kdy ženy, co chtěly mít dvě děti, byly přinuceny k potratům,“ řekl Wu Wej-pchingová.

Tomu sice unikla, ale vyhodili ji ze školy a manžela přeřadili na nižší pozici. Dostala pokutu ve výši 372 tisíc korun, protože se postavila politice jednoho dítěte. Ta je propagována všude - zatímco na Západě jsou v reklamách na auta dvě i tři děti, v Číně striktně jen jedno. S těmi, co neuposlechnou, se Čína nemazlí.

Obchod s dětmi v Číně
Zdroj: ČT24

I Li Jung an si vytrpěl vydírání a zastrašování. „Univerzita mě zbavila možnosti vyučovat. Je to trapné. Nenajdete mnoho zemí, kde vám seberou práci, protože máte dvě děti,“ podotkl otec dvou dětí.

Jemu úřady vyměřily pokutu v přepočtu 750 tisíc korun. Odmítl zaplatit, a tak jeho syn nemůže do státních škol, ale pouze do soukromých, které jsou třikrát dražší. „Teď vidíme, že se musíme vyrovnat s demografickými dopady politiky jednoho dítěte. Nízká porodnost je ještě hrozivější než nadměrný růst populace,“ prohlásil politolog Wang Feng.

Od roku 2013 se podle výpočtů zpomalí růst ekonomiky nejméně o půl procenta ročně, protože čínská populace začne stárnout. Zmenší se tím konkurenční výhoda, kterou je obří pracovní síla. Vládní poradci sice vyzývají - zastavme politiku jednoho dítěte - komunistické vedení má ale strach z vyprovokování babyboomu.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)