Čech se chystal odvézt z Argentiny 247 zvířat

Buenos Aires - V Argentině byl začátkem prosince zatčen jednapadesátiletý český občan, v jehož zavazadle našli zaměstnanci letiště 247 živých zvířat, především plazů. Hrozí mu až deset let vězení. Uvedl to dnes místní tisk.

Čech se pokusil odletět z Buenos Aires do Evropy s hlemýždi, ještěrkami, želvami, žábami a hady. Mezi nimi bylo několik chráněných jedovatých zmijí. Jejich uštknutí v Česku by podle argentinských odborníků bylo pro případné oběti asi osudné, protože Česko nemá potřebné protijedy.

Muž byl zatčen 7. prosince a obviněn z pokusu o pašování. Poté byl propuštěn na kauci. V současné době probíhá vyšetřování, stále jsou shromažďovány důkazy. Hrozí mu vězení v délce čtyři až deset let. Rozhodnout by se o osudu Čecha mělo v řádu měsíců. Důležité je, zda soud rozhodne, že šlo o přestupek, nebo trestný čin.

Češi, kteří pašovali rostliny či živočichy:
     
Prosinec 2003 - S mírným trestem (tři měsíce nepodmíněně) vyvázl u soudu v Sydney český pašerák, který se týž rok v říjnu snažil nelegálně vyvézt z Austrálie vzácné plazy. 
   
Březen 2004 - Soud na Novém Zélandu uložil dvěma českým občanům každému v přepočtu přes 100 tisíc korun pokuty za pašování vzácných druhů orchidejí.   

Červenec 2004 - Soud v jihoafrickém Vredendalu odsoudil českého občana za pašování chráněných želv, přičemž mu dal na výběr mezi třemi roky vězení a pokutou v přepočtu asi 200 000 korun. Odsouzený zvolil pokutu. 
   
Září 2008 - Soud v Dárdžilingu zprostil obžaloby českého entomologa obviněného z nezákonného sběru brouků ke komerčním účelům, vinným ale shledal jeho krajana, kterému vyměřil tříletý nepodmíněný trest vězení. 
   
Únor 2009 - Tři Čechy zadržely úřady ve francouzské Guyaně kvůli pašování chráněných zvířat. Po zákonné dvoudenní lhůtě byli z vazby propuštěni na svobodu. 
   
Březen 2009 - Brazilská policie zadržela českého občana za pašování zvířat ve velkém. Čtyřiačtyřicetiletý muž byl údajně hlavní spojkou velké pašerácké sítě do Evropy   

Prosinec 2011 - Oznámeno, že v Argentině byl začátkem prosince zatčen jednapadesátiletý český občan, v jehož zavazadle našli zaměstnanci letiště 247 živých zvířat, především plazů, se kterými se pokusil odletět z Buenos Aires do Evropy.