Sloní dostihy přilákaly v Nepálu 100 tisíc fanoušků

Kátmandú – V národním parku Chitwan se už poosmé konaly mezinárodní dostihy slonů, které zahájily týdenní festival. Ten má do tohoto odlehlého koutu světa přilákat co nejvíc turistů. Na jejich počtu totiž závisí nejen přežití sloní populace v rezervaci, ale i pracovní místa pro místní lidi. Popularita sloních dostihů naštěstí roste, letos přišlo fandit skoro sto tisíc diváků. Během týdenního festivalu se sloni předvedou ještě v soutěži krásy nebo při fotbale.

Sloni jsou pro Nepálce nezbytní, v nepřístupném terénu přepravují veškeré zboží. Na první pohled sice vypadají poněkud neohrabaně, při dostizích se ale dokážou vybičovat k nečekaným výkonům. Trať dlouhou 300 metrů zvládli ti nejlepší přibližně za minutu a 15 vteřin. Dva nejúspěšnější sloni se pak utkali ještě jednou ve finálovém souboji. 

Na start sloních dostihů se postavila dvacítka zvířat, která měla kůži ozdobenou tradičními ornamenty. Do sedel pak pak zamířili žokejové nejen z Nepálu, ale i z Velké Británie, Německa, Číny nebo Brazílie. 

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod