Obětí filipínských záplav je už 1500

Manila – Záchranáři na Filipínách nacházejí stále další oběti po prudkých záplavách, které před víc než týdnem zasáhly jih země. Mrtvých je už skoro 1 500, několik stovek lidí se přitom dál pohřešuje a desítky tisíc dalších zůstávají v evakuačních centrech. Stavba přechodného bydlení bude podle úřadů trvat až půl roku.

Záplavy vyvolala tropická bouře Washi 16. prosince, kdy během 12 hodin spadlo takové množství srážek jako obvykle během jednoho měsíce. Úřad filipínské civilní obrany uvádí 891 mrtvých nalezených v oblasti Cagayan de Oro a dalších 451 v blízkém městě Iligan na ostrově Mindanao. Několik obětí pochází z dalších provincií. Většina těl zatím nebyla identifikována.

Šéf filipínské civilní obrany Benito Ramos dnes prohlásil, že pátrání bude pokračovat tak dlouho, dokud budou nacházena těla. Několik těl objevili námořníci až sto kilometrů od míst, která byla bouří nejhůře zasažena, uvedl Ramos. OSN požádala svět o naléhavou pomoc filipínským uprchlíkům z Cagayain de Oro a Iligan ve výši 28 milionů dolarů.

Prezident Benigno Aquino III. již v únoru zakázal těžbu dřeva, když experti dávali vinu za tehdejší záplavy, které stály život přes 70 lidí, odlesnění a půdní erozi. Nyní nařídil další vyšetřování. Komunistické síly na jihu země mezitím pohrozily potrestáním nadnárodním společnostem, které viní z ničení životního prostředí. Podle mluvčího povstalců Jorgeho Madlose budou požadovat odškodnění obětí společnostmi, které vlastní obrovské ananasové a banánové plantáže. Dalším faktorem pro velký počet obětí je však také ilegální osidlování blízkosti řek v Cagayanu.