Rusové dokončili testy mezikontinentálních raket Bulava

Moskva - Ruské mezikontinentální rakety Bulava úspěšně ukončily testy. Námořnictvo tak nyní začne s jejich zařazováním do výzbroje. Oznámil to dnes v Moskvě ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Bulavy se mají od roku 2012 stát základem nové generace jaderného arzenálu země.

„Učinili jsme velmi důležitý krok - dokončili jsme cyklus letových testů raket Bulava,“ řekl Medvěděv. „Nyní budou nasazeny do služby.“ Naposledy Rusko úspěšně otestovalo dvojici Bulav v pátek. Rakety byly odpáleny z jaderné ponorky Jurij Dolgorukij v Bílém moři a hlavice dopadly do určené oblasti kamčatské střelnice Kura na Dálném východě.

Obě poslední zkoušky byly v pořadí 18. a 19. starty problémových Bulav, pouze 11 pokusů přitom bylo oficiálně označeno za úspěšné. Někteří analytici ale naznačují, že ve skutečnosti bude počet selhání mnohem vyšší. Ruská armáda nehledě na předchozí problémy, které bývají svalovány na výrobní závady, prohlašuje, že Bulavy nemají žádnou alternativu.

Bulava, v dokumentaci NATO označovaná SS-NX-30, je třístupňová raketa určená výhradně k rozmístění na ponorkách. Může nést až deset samostatně naváděných hlavic s jadernou náplní pohybujících se nadzvukovou rychlostí. Dolet je 8 000 kilometrů.

Ruská armáda dnes provedla test jiné mezikontinentální balistické rakety RS-18, kterou Severoatlantická aliance označuje jako SS-19 Stiletto. Střela byla odpálena z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu směrem na kamčatskou střelnici, kam podle plánu úspěšně dopadla.

Bajkonur
Zdroj: ČT24

Cílem tohoto testu bylo podle ruského ministerstva obrany zjistit, zda je možné RS-18 zanechat ve službě déle, než se plánovalo. První rakety této řady, které jsou odpalovány z pozemních sil, se dostaly do výzbroje v roce 1975 a o pět let později získala armáda vylepšenou verzi. RIA Novosti s odvoláním na vojenský zdroj uvedla, že testování zahrnuje i zkoušky pokročilých hlavic, které jsou navrženy k průniku protiraketovou obranou nepřítele.

Vydáno pod