HRW: Syrská vláda ukryla před pozorovateli LAS stovky zatčených

Damašek – Pozorovatelé Ligy arabských států (LAS) jsou druhý den v syrském Homsu. Zatím podle svých slov nebyli svědky demonstrací ani střetů. Podle ochránců lidských práv z organizace Human Rights Watch (HRW) za to může syrský režim, který stovky zatčených osob před pozorovateli ukryl. V Sýrii je od pondělka asi 60 pozorovatelů, celkem by jich v zemi, kterou již několik měsíců ovládají protivládní protesty, mělo působit až dvě stě. Damašek dnes nechal propustit 755 vězňů.

Pozorovatele vede súdánský generál Muhammad Ahmad Mustafá Dabí, který dnes ráno situaci v Homsu po prvním dni mise označil za klidnou. „Včera (v úterý) panoval klid, nezaznamenali jsme střety. Neviděli jsme tanky, jenom několik obrněných vozů, byl to ale první den, musíme dále prošetřovat. Našich dvacet lidí tam bude působit dlouho,“ prohlásil Dabí. Syrské televizi ale později přiznal, že pozorovatelé v Homsu viděli ozbrojence.

Ani dnes se cesta pozorovatelů neobešla bez problémů. Nedorazili na domluvené setkání s rodinami zadržených a zabitých demonstrantů – armáda je tam odmítla doprovodit a bez její ochrany se nikam nedostanou. Pozorovatelé mají zjistit, jestli armáda neútočí na neozbrojené demonstranty. Režim prezidenta Bašára Asada tvrdí, že bojuje s teroristickými gangy a má plné právo proti nim nasadit veškeré zbraně. Státní televize ukazuje zbraně, které vojáci údajně zabavili povstalcům.

V západosyrském městě Homs, které je jedním z největších center devítiměsíčního odporu proti Asadovi, přitom v úterý protestovalo až sedmdesát tisíc lidí. Lidé se snažili pozorovatele v ulicích zastavovat, prosili je o mezinárodní ochranu i propuštění lidí, které odvlekly bezpečnostní složky.

Podle aktivistů také při úterních protestech umírali lidé. Bezpečnostní síly rozháněly demonstrace slzným plynem a byla slyšet střelba. Na Youtube se dnes objevilo video, z něhož je patrné, že v Homsu i v úterý pálili do lidí na ulicích odstřelovači. Opoziční aktivista z Homsu informoval, že byl sám postřelen, když doprovázel pozorovatele LAS. V různých částech země v tento den zemřelo na 40 lidí.

Celkem má v Sýrii působit až 200 pozorovatelů. Zatím dorazila první padesátka, kromě města Homs v následujících dnech vyrazí i na další místa. Mají ověřit, že vládní jednotky zastavily represe proti civilistům. „Vyslechneme si názory běžných lidí i členů opozice a pak poskytneme zprávu, ne názor. Nejedeme sem něco hodnotit, ale informovat o tom, jak vláda plní své závazky,“ uvedl pozorovatel z Maroka.

Režim s pozorovateli spolupracuje jen na oko, tvrdí opozice

Opozice považuje stahování tanků z Homsu pouze za gesto určené LAS. Režim podle ní těžkou techniku ukryl, aby ji mohl do ulic znovu poslat, až pozorovatelé odjedou. Podobného názoru je i blízkovýchodní expert Bilal Saab z montereyského ústavu mezinárodních studií. „Syrská vláda bude spolupracovat jenom symbolicky, aby si zcela neznepřátelila LAS. Je to jenom oddalovací strategie přežití, která vládě umožní vyčkat, dokud se mezinárodní i domácí podmínky neobrátí v její prospěch,“ řekl.

Stahování tanků z Homsu
Zdroj: ČT24

LAS tvrdí, že Sýrie zatím s jejími pozorovateli spolupracuje a že se představitelé ligy budou chtít dostat do míst v celé zemi. Hodlají si prohlédnout i věznice. Dnes z nich bylo propuštěno 755 osob zadržených při protestech. Dle HRW proto režim nechal převézt stovky lidí zatčených při protestech na vojenské základny, kam pozorovatelé LAS přístup mít nebudou. Ředitelka blízkovýchodní sekce HRW Sarah Leah Whitsonová řekla, že LAS musí trvat na tom, že pozorovatelé mají mít přístup ke všem vězňům.

Pozorovatelé LAS jsou rozděleni do několika skupin. Mají se rozjet také do Idlibu na severu země i do Dará na jihu a Hamá v centru. Obojí jsou vedle Homsu dějiště nejtvrdších střetů demonstrantů s vojáky. Dnes skupina dezertérů v provincii Dará přepadla bezpečnostní konvoj a zabila čtyři vojáky. Dvanáct jejich kolegů bylo zraněno.

Vydáno pod