Kubánské věznice opustili první amnestovaní vězni

Havana – Více než 2 500 lidí propustil kubánský režim ze svých věznic v rámci humanitární amnestie. V pátek tento symbolický krok oznámil prezident Raúl Castro. Mnozí vězni, kteří nebyli do amnestie zahrnuti, se ale podle kubánské opozice bouří. Celkem by před plánovanou návštěvou papeže Benedikta XVI. v příštím roce měla Kuba propustit 2 900 vězňů.

„Vypadá to jako dobrá zpráva, ale je to naprosto nedostatečné. V kubánských vězeních je skoro 80 tisíc lidí. To je obrovské číslo,“ stěžuje si představitel opoziční Kubánské komise pro lidská práva a národní smíření Elizardo Sanchez. Většina propuštěných si svůj trest odpykávala za přestupky, své brány pootevřely věznice v 15 kubánských provinciích.

„Takto omezená amnestie vyprovokovala protesty v některých vězeních, zejména v Národní věznici Boniato v provincii Santiago de Cuba, 900 kilometrů od Havany,“ informoval Sanchez. Část protestujících vězňů podle něj vyhlásila hladovku.

Komise, která je tolerována kubánskou vládou, odhadla počet vězňů na Kubě na 70 000 až 80 000, amnestie se tak dotýká jen asi čtyř procent z nich. Jak připomíná AFP, Kuba má asi 11,5 milionu obyvatel.

Elizardo Sanchez, Kubánská komise pro lidská práva:

„Represivní trestní aparát zůstal. Vláda dál kriminalizuje uplatňování základních občanských a politických práv. Doufáme, že jak se bude návštěva papeže Benedikta XVI. blížit, režim udělá větší krok dopředu.“

Prezident Raúl Castro v pátek oznámil, že mezi osvobozenými budou i osoby odsouzené za protistátní činnost. Má mezi nimi být 86 cizinců z 25 zemí. Podle Castra Kuba dá tímto humanitárním činem najevo „velkorysost a sílu revoluce“. Sanches ovšem gesto nepřeceňuje. „Do teď jich propustili pět. To je dost málo na to, že za mřížemi jich zůstalo ještě asi 60. Dostali trest za takzvané zločiny proti státu,“ tvrdí.

Diplomaté zemí, jejichž občané se dostanou na svobodu, budou předem vyrozuměni. Amnestie se netýká osob odsouzených za těžké zločiny jako vražda, špionáž nebo překupnictví drog.