Betlémskou bazilikou létala košťata a pěsti, porvali se uklízeči

Betlém – V betlémské bazilice Narození Páně vypukla potyčka mezi úklidovými četami pravoslavné a arménské církve. Právě tyto denominace se ještě spolu s katolíky dělí o správu významné stavby. Kněží z obou církví si pomocí košťat a pěstí hájili hranice svěřeného území natolik důsledně, že museli zasahovat policisté.

V bazilice, která patří k nejpietnějším místům křesťanství, se porvalo na sto kněží a mnichů hlásících se k řecké ortodoxní církvi a k arménské apoštolské církvi. Halas byl tak velký, že do budovy vtrhli policisté a s pomocí obušků obnovili klid. Policejní podplukovník Chálid Tamímí ovšem připustil, že je to pro jeho lidi „směšný problém, jaký musí řešit každý rok“.

Bazilika stojí na místě, na němž se podle křesťanské víry narodil Ježíš Kristus a k němuž každoročně o Vánocích směřují křesťanští poutníci z celého světa. První křesťanská stavba zde vznikla ve 4. století, když císař Konstantin Veliký na podnět matky Heleny nechal postavit baziliku na místě původní pohanské svatyně. Do dnešní podoby ji pak nechal v první polovině 6. století přestavět císař Justinián.

Rvačka mezi kněžími v Betlémě
Zdroj: ČT24

O správu se dělí římskokatolický, řecký ortodoxní a arménský ritus. Hádku může vyvolat sebemenší překročení dohodnutých hranic. Období velké očisty, která předchází oslavám ortodoxních křesťanů, bývá zvlášť citlivé. V pravoslavné tradici připadá svátek narození Krista na 7. ledna. „Už je všechno v pořádku, nikoho jsme nezatkli, protože všichni zúčastnění byli boží služebníci,“ dodal policista.

Vydáno pod