Putin: Milerád bych jednal s opozicí, ale kdo to je?

Moskva – Dialog s opozicí je nutný, není ale s kým ho vést, prohlásil ruský premiér Vladimir Putin. Opozice je podle něj nejednotná a mezi jejími lídry není nikdo, s kým by se dalo mluvit. Ministerský předseda to řekl na setkání s novináři jen několik dní po masových povolebních protestech v Moskvě, kterých se zúčastnilo přes 70 000 lidí.

Opozice si stěžuje, že ji vláda utlačuje, a Putina obvinila, že ignoruje protesty proti výsledku parlamentních voleb. Premiér žurnalistům dnes také vyvracel spekulace, že mocenská rošáda v Kremlu, kdy si vymění funkce s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem, se odehraje ještě před jarními prezidentskými volbami. V nich se Putin bude ucházet o nejvyšší křeslo a očekává se jeho vítězství. Popřel, že by se současným prezidentem probíral možnost, že by se funkce hlavy státu dočasně chopil ještě před hlasováním. Mluvil také o hospodářské situaci a připustil, že Rusko s obavami sleduje vývoj krize v eurozóně.

Vladimir Putin:

"Nikdy jsme nebyli proti dialogu s opozicí. Jsme proti všem formám extremismu. Extremismus by se měl potlačovat. Dialog by se vést měl. A jakou formou? O tom budu přemýšlet…"

Rusko zažilo na Štědrý den vlnu veřejných protestů, jichž se zúčastnily desetitisíce lidí. Šlo o největší demonstrace od doby, kdy je Putin v Rusku u moci. Představitelé ruské opozice tvrdí, že parlamentní volby ze 4. prosince byly zmanipulované. Podle oficiálních výsledků je vyhrála prokremelská a proputinovská strana Jednotné Rusko.

Telefonát Jiřího Justa (zdroj: ČT24)