Izraelské letectvo řeší problém s ptáky - moldavským radarem

Tel Aviv – Izraelské vojenské letectvo začalo používat nový radar pro sledování pohybu ptáků. Migrační trasy nad územím této blízkovýchodní země patří k nejfrekventovanějším na světě. Deset letadel za posledních 25 let havarovalo kvůli kolizi s ptáky a tři piloti dokonce zemřeli. Nový systém vyvinutý na Telavivské univerzitě teď piloty varuje, kde nebezpečí hrozí.

Ve vzduchu by pilot neměl prakticky žádnou šanci. Simulace srážky stíhačky s letícím ptákem ukazuje, jak může být podobná situace nebezpečná. A riziko, že se nad Izraelem něco podobného stane, je velké. „Dvakrát do roka tu přeletí 500 milionů ptáků. Za poslední tři desetiletí kvůli nim vojenské letectvo přišlo o 10 strojů. Došlo k 75 srážkám se škodou milion dolarů za každou,“ podotkl zoolog Jossi Lešem.

Na pomoc přichází moldavský radar

Izraelci v Moldavsku pořídili starý meteorologický radar, který z analogového předělali na digitální. Místo pohybu mraků mapuje pohyb ptáků. Je schopný poskytnout informace o výšce, směru i rychlosti letících hejn vzdálených i sto kilometrů. „Jakmile je objevíme, v reálném čase pošleme letadlům upozornění o přesné poloze hejn. Tak se snažíme zabránit vážným nehodám,“ konstatoval major Oded z izraelského vojenského letectva.

Ve srovnání s nedávnou minulostí jde o zásadní posun. Letectvo dosud mělo zmapované pravidelné trasy migrujících ptáků a pouze z nich odvozovalo aktuální hrozby. Nový systém se osvědčil a už o něj mají zájem v Jordánsku nebo Turecku.

Izraelské letectvo bojuje s ptáky (zdroj: ČT24)