Maďarští doktoři chtějí víc peněz, země se připravuje na krizi

Budapešť – Maďarsko připravuje krizový plán na případné výpovědi lékařů. Bojí se situace, jakou nedávno zažilo Slovensko. Maďarští doktoři vyhrožují, že podají hromadné výpovědi ke konci roku, pokud nedostanou vyšší platy. Vláda s nimi chce vyjednávat ještě příští týden. Má v plánu vytvořit nouzové výbory, kterých se zúčastní zástupci zdravotnictví a veřejné správy.

Plán předpokládá vznik místních nouzových výborů s účastí představitelů zdravotnictví a veřejné správy. Výbory pak budou lékaře přidělovat do oblastí, kde bude hrozit akutní nedostatek doktorů. Mluvčí maďarského premiéra Viktora Orbána Szijjártó uvedl, že vláda bude s lékaři v nadcházejícím týdnu opět vyjednávat. Rozhovory by podle něj mohly přinést pokrok k nalezení řešení. 

Na premiéra se v úterý obrátila Asociace maďarských lékařů (MOSZ) a vyzvala ho k vyřešení finanční situace v maďarském zdravotnictví a k zajištění odpovídajících platů. MOSZ také uvedla, že doposud dalo do úschovy podepsanou výpověď na 2 500 doktorů. Pokud rozhovory s vládními představiteli zkrachují, výpovědi lékaři podají. Asociace rovněž nabádá lékaře, aby podepsali petici proti práci přesčas na dobrovolnické bázi.

Maďarsko
Zdroj: ČT24

Doktoři často utíkají do zahraničí

Maďarsko se rovněž potýká s odlivem zdravotníků do zahraničí. Letos vydaly úřady příslušné licence 1 184 lékařům, dentistům, zdravotním sestrám a porodním asistentkám. To jsou podle MTI obdobná čísla jako v loňském roce. 

Maďarští lékaři již od ledna hrozí protestní akcí po vzoru českých kolegů, aby si zajistili vyšší výdělky. Na 3 800 českých nemocničních lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme podalo ke konci loňského roku výpovědi a odmítlo je stáhnout, dokud jim vláda výrazně nepřidá. Protestní akce skončily oficiálně v únoru, kdy vláda lékařům zvýšení platů až o 8 000 korun zaručila.

Vydáno pod