Mořský pastýř si líže rány

Sydney – Loď organizace Sea Shepherd, která jihozápadně od Austrálie pronásledovala lovce velryb, poškodila velká vlna. Záchrana by k ní měla dorazit až za několik hodin. Ochranáři se v oblasti snaží zabránit lovu kytovců japonskými rybáři. Komerční lov zakazuje mezinárodní právo, Japonsko ale tvrdí, že zvířata zabíjí pro vědecké účely.

„Loď pronásledovala japonskou velrybářskou flotilu v šestimetrových vlnách a jedna z nich tvrdě narazila do přední části lodi a rozlomila ponton a trup,“ upřesnil Paul Watson, kapitán lodi pojmenované po slavné herečce a známé bojovnici za práva zvířat Brigitte Bardot. Ponton lze podle něj opravit na moři a loď pak bude odtažena do přístavu ve Fremantlu. Na pomoc Brigitte Bardot s desetičlennou posádkou plula loď Steve Irwin, ta se ale odchýlila a k poškozenému plavidlu se dostane až s dvacetihodinovým zpožděním. Velrybáře na japonské lodi Nisšin Maru bude mezitím dál pronásledovat loď Bob Parker. Ve vodách jihozápadně od Austrálie má Sea Shepherd celkem tři plavidla.

Sea Shepherd (Mořský pastýř) proti lovu velryb bojuje opravdu všemi silami – nestačí jí zabíjení kytovců jen dokumentovat, proti velrybářům se nebojí použít násilí. Za posledních třicet let potopila už několik velrybářských lodí a Japonsko některé z jejích členů prohlásilo za teroristy. Loni se jim sezonu lovu velryb podařilo předčasně ukončit a zastavit se nechtějí nechat ani teď.

Sea Shepherd má poškozenou jednu ze svých lodí (zdroj: ČT24)