Na Slovensku se znovu probouzí kauza Gorila

Bratislava - Slovenská tajná služba SIS prý bude spolupracovat s policií, která začne znovu prověřovat údajný dokument rozvědky poukazující na rozsáhlou politickou korupci za druhé vlády Mikuláše Dzurindy v letech 2002 až 2006.

Policie se o spis s názvem Gorila zajímala letos i v roce 2010. Narazila ale prý na odpor současného šéfa tajné služby Karola Mitríka, který odmítl zbavit mlčenlivosti osoby, které chtěli policisté vyslechnout. Úřad premiérky Ivety Radičové ale nyní oznámil, že pokud se policie na SIS obrátí znovu, bude již spolupracovat.

V neoficiálně zveřejněných materiálech, které v posledních dnech kolovaly na internetu, jsou například informace o tom, jak se vládu snažila ovlivňovat finanční skupina Penta, a to přes tehdejšího ministra hospodářství Jirka Malchárka. Píše se v nich i o milionových provizích pro politiky či o propojení tajné služby a policie se zájmovými skupinami.

Penta označila informace ze spisu za výmysly, tajná služba ani Malchárek se ke kauze vyjadřovat nechtějí.

Ve spisu Gorila mají být zmiňovány i záležitosti související s otázkami kolem privatizace. „Kromě jiného také o tom, jak byli kupováni poslanci skupinou Penta během reformy zdravotnictví v roce 2004 a 2005. O tom se obecně vědělo, že poslanci pro reformu hlasují. Penta je podplácela kvůli privatizaci nemocnic,“ uvedl ve Studiu ČT24 editor časopisu Respekt Martin Milan Šimečka.

Nové trestní oznámení kvůli dokumentu Gorila podali poslanci strany Svoboda a solidarita (SaS). Policie už spis Gorila jednou vyšetřovala, případ pak převzala prokuratura, která vyšetřování zastavila. Dospěla totiž k závěru, že dokumenty s přepisy odposlechů nejsou autentické. „Média se ke zprávě staví rezervovaně, protože nemají záruku, že je autentická. Celý text je nicméně postaven a sepsán tak, že vypadá hodně věrohodně. Kromě toho potvrzuje mnohá podezření, která se objevila z různých zdrojů. Pokud by policie tento veliký příběh vyšetřila, rozmetá to minimálně jednu politickou stranu, a to je SDKU Mikuláše Dzurindy,“ dodal Šimečka.

Rozhovor s Martinem Milanem Šimečkou (zdroj: ČT24)

Na Nový rok v centru Bratislavy naplánovali aktivisté v čele s podnikatelem Alojzem Hlinou manifestaci, na které chtějí žádat prověření kauzy Gorila. Hlina také chce, aby veřejnost vyzvala dotčené osoby k vyjádření.