Egyptská policie provedla razie v nevládních organizacích

Káhira – Egyptská policie provedla v Káhiře razie v 17 nevládních prodemokratických a lidskoprávních organizacích. Bylo mezi nimi i několik podporovaných Spojenými státy. Podle egyptské tiskové agentury MENA je cílem vyšetřování právě financování podobných skupin ze zahraničí. Aktivisti mluví o cílené kampani vojenské vlády. Americké ministerstvo zahraničí je prohlídkami znepokojeno.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy vyzvala egyptské úřady, aby okamžitě zastavily prohledávání, a akci, která podle USA není v souladu s dlouholetou americko-egyptskou spoluprací, kritizovala.

Razie vyvolaly okamžitou reakci i u egyptské opozice, která již po několikáté vyzvala armádu k předání moci civilní vládě. Razie odsoudil i jeden z hlavních kandidátů na prezidenta a nositel Nobelovy ceny za mír Muhammad Baradej. „Organizace pro lidská práva jsou ochráncem svobody. Snahy o jejich umlčení by znamenaly zásadní krok zpět a rozhodně vyvolají odvetu,“ napsal Baradej na svém účtu na Twitteru.

Podle pracovníků postižených nevládních organizací, kteří byli přímými svědky, kanceláře prohledávali lidé z úřadu státního zástupce a přitom zabavovali laptopy a dokumenty.