Jako by zemřel i kus mě samotného, říká dvojník Kim Čong-ila

Soul – Nadávali mu na ulicích. Zahrál si ve filmu a dokonale nacvičil mávání severokorejského „drahého vůdce“. Ale teď, po smrti Kim Čong-ila, má jeho nejznámější jihokorejský dvojník pocit, jako by zemřel i kus jeho samotného. Po déle než jedno desetiletí Kim Jong-sik zářil jako napodobitel severokorejského vůdce.

Ale od smrti Kim Čong-ila 17. prosince se bojí, že bude muset pověsit své na míru šité obleky na hřebík stejně jako zářivou kariéru, během níž se mimo jiné objevil i v japonské televizi nebo blízkovýchodní reklamě na čokoládu. „Připadám si hrozně prázdný, jako by kus mě samotného zemřel. Lidé se mě snaží utěšit, říkají mi, že spousta lidí byla mnohem slavnějších, když umřeli, ale já si nemyslím, že se to s Kimem dá srovnávat,“ řekl.

„Jednou jsem vyšel ze sprchy a stály mi vlasy. A lidi mi řekli, že vypadám jako Kim Čong-il,“ vzpomíná, jak přišel k neobvyklému zaměstnání. Jeho kariéra začala nabírat obrátky poté, co prezident Kim Te-džung koncem 90. let zahájil svou „sluníčkovou politiku“ usmiřování s KLDR. „Lidi si mě začali všímat a zvát mě do všech možných televizních pořadů,“ řekl Kim Jong-sik. Mimo jeho domovinu byl Kim Čong-il často vnímán jako komická figurka, což podtrhl v roce 2004 i loutkový film Team America: Světovej policajt.

Který je Kim Čong-il a který jeho dvojník?
Zdroj: AFP/Getty Images/Daily Mail

Není ale vždycky snadné hrát roli muže vládnoucího v době hladomoru, zavírajícího desítky tisíc svých vlastních lidí do vězeňských táborů a testujícího jadernou bombu. „Někteří lidé mi nadávají a říkají mi 'diktátor', ale ti, kdo mě znají, na mě mávají a volají 'Kim Čong-il!'“

Ze života dvojníka: Trvalá i přísná dieta

Udržet si tu správnou podobu ale dá docela práci. Každé tři měsíce si Kim Jong-sik nechával dělat trvalou a než Kim Čong-il zemřel, pečlivě sledoval změny v jeho vzhledu a chování, a dokonce zahájil dietu, když severokorejský vůdce zhubnul po mrtvici v roce 2008. „Když býval Kim Čong-il mladý, používal jsem lak na vlasy, ale jak stárnul a začaly mu padat vlasy, už jsem to nepotřeboval,“ dodal.

V šatníku má čtyři různé obleky ušité na míru podle těch Kimových a také pět párů bot na vysoké podrážce. „Dřív jsem tyhle obleky nosil prakticky denně, ale od jeho smrti jsem je na sebe vzal jen jednou, když mě pozvali jako Kim Čong-ila na jednu akci. Je to škoda, ale už je nebudu moct dál nosit,“ dodal Kim Čong-ilův dvojník.

Vydáno pod