V Rakousku dusno kvůli kondolencím ke Kimově smrti

Vídeň – V Rakousku se debatuje o tom, zda prezident poslal, nebo neposlal kondolenci do KLDR k úmrtí vůdce Kim Čong-ila. Zatímco severokorejská státní agentura KCNA na svých stránkách uvedla, že Heinz Fischer vyjádřil KLDR „hlubokou soustrast“, prezidentská kancelář informaci dementovala.

Prezidentův mluvčí Bruno Aigner vysvětlil, že soustrast vyjádřila pouze spolupracovnice kanceláře při osobní návštěvě velvyslanectví KLDR zápisem do kondolenční knihy. Jenže Severokorejci do seznamu kondolencí připsali i rakouské ministerstvo zahraničí a oblastní organizaci sociálních demokratů. Jenže ani ty nepotvrdily, že by KLDR kondolovaly.  

Krajní pravice však zprávu o kondolencích využila jako příležitost ke kritice vládních sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP). Generální sekretář pravicově populistické strany Svobodných (FPÖ) Herbert Kickl dnes řekl, že „pro západní demokracii je nepřijatelné se podbízet takto odpornému stalinistickému režimu“. Vysvětlení žádá i opoziční Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ). 

V souvislosti s kondolencí KLDR se o rozruch postarali i poslanci v Česku. Předseda KSČM Vojtěch Filip zaslal do Pchjongjangu dopis, v němž mimo jiné píše, že Kim Čong-il „se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu“.

Vydáno pod