Už 20 žen s vadnými silikony má rakovinu

Paříž – Už 20 žen s vadnými prsními implantáty od firmy Poly Implant Prosthesis má rakovinu. Dosud se nicméně nepodařilo prokázat, že by onemocnění souviselo s tím, že firma využívala levný průmyslový silikon namísto zdravotně nezávadného. Ve Francii i tak začalo soudní prošetřování případu neúmyslného zabití ženy, která měla implantáty od PIP a zemřela na rakovinu.

Jen ve Francii úřady zaznamenaly už 1 143 případů, kdy vadné implantáty praskly. Firma je totiž plnila průmyslovým silikonem, který se ve zdravotnictví využívat nesmí.

Skoro 500 žen mělo po plastické operaci zánětlivou reakci. Už 672 pacientek muselo podstoupit preventivní odstranění vadných prsních implantátů. U víc než dvou desítek žen objevili lékaři v implantátu trhliny, dalších 14 jich bylo už prasklých a prosakoval z nich silikon. 

Společnost Poly Implant Prosthesis (PIP) sídlící na jihu Francie musela už loni po zjištění, že ušetřila odhadem miliardu eur ročně používáním průmyslového silikonu namísto zdravotně nezávadných výplní do prsních implantátů, zrušit provoz. Nyní čelí žalobám, které podaly nejméně 2 000 žen. Implantáty od firmy PIP se vyvážely do 65 zemí světa, má je až půl milionu žen.