Kim Čong-un už je i „nejvyšším velitelem“ armády KLDR

Pchjongjang – Nedlouho po prohlášení Kim Čong-una za nejvyššího vůdce KLDR, byl syn nedávno zesnulého diktátora Kim Čong-ila jmenován i „nejvyšším velitelem“ armády. Informovala o tom agentura AP. Mladý Kim tak formálně získal souhlas ke kontrole vojska o síle 1,2 milionu mužů a zároveň po smrti svého otce posílil svou pozici v čele země.

Kimovo jmenování oznámil Pchjongjang dnes. Titul podle oficiálního prohlášení státní agentury KCNA získal na pátečním zasedání politického byra ústředního výboru Korejské strany práce na základě otcovy poslední vůle z osmého října. Kim již od smrti svého otce 17. prosince získal od vlády i státních médií řadu titulů a přízvisek, ale označení „nejvyšší velitel“ je podle AP jasným signálem, že rychle upevňuje svou moc.

Ve čtvrtek, kdy KLDR uzavřela okázalý pohřeb Kim Čong-ila, byl Kim Čong-una prohlášen za „nejvyššího vůdce“ vládnoucí strany, armády a lidu a také za „velkého následníka“ mocenské dynastie Kimů.

Kim Čong-il byl absolutním vládcem jedné z nejizolovanějších zemí světa od roku 1994, kdy převzal vládu po svém otci Kim Ir-senovi. Zprávu o jeho smrti Pchjongjang zveřejnil až po dvou dnech. Dalších deset dní se před podobiznami zesnulého vůdce klaněly a plakaly statisíce lidí. Ve středu začal mohutný pohřeb, z něhož severokorejská státní televize vysílala několikahodinovou jízdu kolony provázející pohřební vůz pchjongjangskými ulicemi plných teatrálně naříkajících lidí.

Vydáno pod