Svět vítá nový rok

Apia/Sydney/Tokio – Zatímco dosud Samoa oslavovala nový rok vždycky jako poslední, teď se může chlubit prvenstvím. Díky změně časového pásma totiž zdejší obyvatelé jako první na Zemi přivítali nový rok. I Austrálie vítá rok 2012. V Sydney propukly velké ohňostroje. S oslavami už v poledne začal Nový Zéland. Na příchod půlnoci čekají s velkolepými přípravami i v jiných městech v Asii, v Evropě a na americkém kontinentu. V New Yorku konec roku uvítají už tradičně statisíce lidí na Times Square při klesání křišťálové koule času.

Když padla půlnoc, propukl na Samoe nadšený jásot. Obyvatelé i turisté oslavovali. „Více než 90 procent našich obyvatel posun času vítá a to přispívá k úspěchu oslav,“ řekl jeden z policistů. Půlnoc tady připadla na 11 hodin SEČ. 

Po Samoe oslavil nový rok i Nový Zéland. Kvůli prudkému dešti a bouřce ale musely být v poslední den roku zrušeny ohňostroje v hlavním městě Wellingtonu, městě Palmerston North a oblíbené oblasti pláží Mount Maunganui. Větší štěstí měli v Aucklandu, kde se tisíce lidí shromáždily v ulicích, aby sledovaly ohňostroj nad mrakodrapem Sky Tower. 

Lidé se již od rána shromaždovali na pobřeží v australském Sydney, aby si zabrali nejlepší místo ke sledování ohňostroje nad proslulým mostem Harbour Bridge. Letošní přehlídka světel vyšla na několik milionů dolarů a jejím tématem bylo Time to dream (Čas snít).

Také Japonci se loučí se starým rokem. Mnoho z nich dnes zamíří do chrámů, svatyň a dalších posvátných míst, kde pronesou první modlitby k nadcházejícímu roku. V Hongkongu je připraven čtyřminutový ohňostroj za milion dolarů, který osvětlí nebe nad slavným přístavem Victoria Harbour. 

Pro Velkou Británii je nový rok navíc začátkem oslav královnina jubilea - 60 let panování - či londýnských olympijských her. Po Evropě se oslavy přesunou na americký kontinent, kde v Brazílii se bude tradičně slavit pod ohňostrojem na plážích Rio de Janeira a v USA odpočítají poslední vteřiny starého roku statisíce lidí na newyorském Times Square při ceremoniálním spouštění velké koule. 

Vítání nového roku v Indii
Zdroj: AP Photo/Ajit Solanki

Do nového roku popřál všem Rusům premiér Vladimir Putin. Popřál zdraví a vše dobré „všem občanům bez ohledu na jejich politické přesvědčení, včetně těch, kteří sympatizují s levicovými silami, i s těmi, kteří stojí napravo, jsou dole, nahoře nebo kdekoli se jim to líbí“.  

„Jsme uprostřed politického cyklu, skončily parlamentní volby a začnou ty prezidentské. V takových dobách politici vždy využívají city občanů, vše je trochu destabilizováno a vře, ale to je cena, kterou je třeba zaplatit za demokracii. Není na tom nic nenormálního,“ prohlásil také.   

Putin zároveň v projevu pochválil Rusko za jeho ekonomickou stabilitu. „Překonali jsme důsledky ekonomické krize a hospodářství se rozvíjí. Můžeme věřit, že příští rok pro nás bude úspěšným,“ řekl. 

Oslavy nového roku
Zdroj: ČT24

To s jistými obavami se do roku 2012 dívá americký prezident Barack Obama. „Nepochybuji o tom, že rok 2012 přinese ještě více změn, a doufám, že máme vše potřebné k tomu, abychom na ně zareagovali a vyšli z nich ještě silnější,“ vyjádřil naději Obama.   

Vypočítal ale i americké úspěchy. „Uplynulý rok byl pro naši zem rokem velkých výzev a vývoje. Skončili jsme jednu válku a začali připravovat ukončení další. Zasadili jsme tvrdou ránu Al-Káidě a zvýšili bezpečnost Ameriky,“ řekl s poukazem na války v Iráku a Afghánistánu a na květnovou likvidaci šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina v Pákistánu.

Novoroční přání pronesl i čínský prezident Chu Ťin Tchao, ten se věnoval problémům světové ekonomiky: „Nestabilita oživení světové ekonomiky stupňuje nejistotu na mezinárodní i regionální úrovni. Čína ale bude dál ve své mezinárodní politice podporovat ochranu míru a rozvoj.“ 

V Evropě je otázka rozvoje závislá hlavně na vyřešení dluhové krize eurozóny a otřesů jednotné měny, tvrdila zase v projevu německá kancléřka Angela Merkelová. „Udělám vše, abychom posílili euro. Ale půjde to jenom tehdy, jestli si Evropané vezmou ze svých chyb ponaučení. A jedno z nich je, že společná měna bude úspěšnou, jen když spolu Evropané budou spolupracovat víc než dosud,“ řekla.

Obyvatelé bankrotem ohroženého Řecka čeká „velmi těžký rok“. To, čeho Řekové v minulých desetiletích dosáhli, může zůstat zachováno jen s pomocí solidarity a odhodlání, řekl dnes v novoročním projevu řecký premiér Lukas Papadimos. Je podle něj nutné pokračovat ve všech snahách, aby krize v zemi nevyústila v „nekontrolovatelnou, katastrofální platební neschopnost“.