Chybí peníze pro léčbu nemocí ve třetím světě

New York – Lékaři varují před nedostatkem peněz v rozpočtu Globálního fondu proti pandemiím na rok 2012. Instituce, která přispívá především rozvojovým zemím na léčbu AIDS, tuberkulózy nebo malárie, postrádá na následující období více než 8 miliard amerických dolarů.

Za snížením finančního obnosu pro boj proti chorobám třetího světa stojí především současná hospodářská krize západních států, které z důvodu nutných ekonomických úspor přestaly do fondu přispívat. Podle lékařů tak ovšem v rozvojových státech reálně hrozí výrazný nárůst lidí nakažených virem HIV nebo TBC, což může zbrzdit ekonomiku chudších zemí a krizi paradoxně ještě umocnit.

„Potřebujeme správná politická opatření a samozřejmě potřebujeme taky dostatek peněz. A to všechno musí přijít hned,“ konstatovala Sharonann Lynchová, poradkyně pro boj s HIV z organizace Lékaři bez hranic. „Pokud v tomhle bodu ustrneme a nebudeme léčit víc lidí, tak se samozřejmě situace začne obracet a všechny dosavadní prostředky byly utraceny zbytečně,“ doplnil varování ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Richard Walker.

V krajním případě se do Evropy vrátí TBC

Nejhorší scénář v případě soustavného úbytku financí pro léčbu nemocí třetího světa počítá s tím, že by se celkový počet lidí nakažených virem HIV mohl ze současných 34 milionů zvýšit na šedesát, smrt by hrozila sedmi milionům lidí. „Už přichází i do Evropy a myslím, že pokud nebude náležitá léčba, můžeme se v budoucnu dočkat víc pacientů s rezistentní formou TBC taky ve střední a západní Evropě,“ zdůraznil ředitel Kampaně za dostupnost základních léků (Lékaři bez hranic) Tido von Schoen-Angerer.

Česko patří k zemím s nejnižším výskytem tuberkulózy na světě. Už od konce 80. let počty nakažených prudce klesají a dokonce už se proti ní ani plošně neočkuje. Pokud se ale nepodaří sehnat peníze na léčbu v potřebných státech, mohla by se podle lékařů ale vrátit i sem.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)