Írán testuje rakety a torpéda

Teherán - Íránská armáda vyzkoušela během vojenských manévrů protiletadlovou střelu středního doletu. Informovala o tom íránská tisková agentura, podle které se raketa dokáže vyhnout radarům. Teherán prý testuje taky torpéda. Armádní cvičení v Perském zálivu trvá už týden. Írán se snaží Západ odradit od uvalení dalších sankcí kvůli jeho jadernému programu.

Íránská armáda dnes při manévrech v Perském zálivu vyzkoušela raketu středního doletu. Podle místní televize se dokáže zbraň vyhnout radarovému zaměření. Íránský admirál Mahmúd Músáví řekl, že dnes ještě proběhne zkouška torpéd. 

Už včera se objevila zpráva, že Írán otestoval své rakety, armáda to ale později popřela s tím, že zkoušky jsou naplánovány v nejbližších dnech. 

Íránská vojenská loď
Zdroj: IIPA, Ali Mohammadi/AP Photo

Vojenské aktivity Íránu jsou ostře sledovány, protože země má podle některých západních států ambici vyrobit jadernou zbraň. Čelí kvůli tomu několikero mezinárodním sankcím. Americký prezident Barack Obama v sobotu podepsal zákon, který má zredukovat íránské příjmy z prodeje ropy. 

Írán v případě nových sankcí pohrozil, že uzavře Hormuzský průliv, tedy nejdůležitější námořní cestu ropných tankerů.