Po 17 letech na útěku se vzdal policii člen sekty, která útočila sarinem

Tokio - Šestačtyřicetiletý Makoto Hirata, člen japonské sekty Óm šinrikjó, která v roce 1995 zaútočila nervovým plynem sarinem v tokijském metru, se po 17 letech na útěku vzdal policii. Na útěku jsou ještě dva členové sekty. Při plynovém útoku v metru zemřelo 12 lidí. Podle policie se Hirata spiknul s několika dalšími členy sekty, v roce 1995 pak unesl a usmrtil úředníka, který byl bratrem ženy, jež se snažila sektě uniknout.

Hirata a další členové sekty unesli notáře na ulici v Tokiu a uvěznili ho v přísně střežené komunitě u paty hory Fudži. Tady se ho s využitím anestetik snažili přimět, aby mluvil o své sestře, která z Óm šinrikjó utekla. Muž nakonec zemřel na předávkování léky. 

Sekta Óm šinrikjó vedená poloslepým jogínem Šókó Asaharou stojí za útoky nervovým plnyem sarinem v tokijském metru. Zemřelo tehdy 12 lidí, přes 5,5 tisíce dalších se přiotrávilo, mnoho z nich trpí následky dodnes. 

Sekta Óm šinrikjó stojí i za dalším útokem sarinem na klidnou obytnou čtvrť ve městě Macumoto ve středním Japonsku z roku 1994, který si vyžádal osm mrtvých. Šéf sekty Asahara byl zatčen dva měsíce po útoku na tokijské metro, dostal trest smrti, stejně jako dalších 12 členů sekty.