Policie zatkla 68 demonstrantů z Okupujte Wall Street

New York - Newyorská policie dnes podle agentury AP zatkla desítky protestujících z hnutí Okupujte Wall Street poté, co demonstranti těsně před novoroční půlnocí strhli zátarasy kolem Zuccottiho parku v centru největšího amerického města. Podle informací policie bylo během potyček zatčeno 68 lidí.

Nejméně jedna osoba byla obviněna z napadení policisty, jenž utrpěl řezné rány na ruce. Mezi dalšími padla obvinění jako neoprávněné vniknutí na cizí pozemek, narušování veřejného pořádku a ohrožování bezpečnosti druhých osob. Někteří protestující už byli propuštěni. Další podrobnosti dnes nebyly známy.

Jason Amadi, jeden z protestujících, prohlásil, že byl zasažen pepřovým sprejem, když se policie pokoušela zabránit davu asi 500 demonstrantů ve stržení zátarasů. Amadi uvedl, že dav nakupil součásti bariér v centru parku na hromadu. Demonstranti na ni vylezli, skandovali a zpívali.

Zatýkání demonstrantů hnutí Okupujte Wall Street
Zdroj: ČTK/AP/Stephanie Keith

Činnost hnutí Okupujte Wall Street kulminovala ve velkých amerických městech v průběhu letošního podzimu, ale ještě zcela neutichla. Hnutí vzniklo letos v září právě v New Yorku a postupně se rozšířilo do dalších měst. V jejich parcích nebo na náměstích vyrostly stanové tábory stoupenců hnutí, pořádkové síly je ale pak začaly likvidovat. Členové hnutí tvrdí, že zastupují 99 procent amerických občanů a brání je proti procentu nejbohatších. Kritizují nedostatečnou solidaritu bohatých s chudými a žádají větší zdanění bohatých.

Vydáno pod