Americká policie našla mrtvého Ramba

Seattle – Američtí policisté státu Washington našli po několikahodinovém pátrání hledaného veterána irácké války a domnělého vraha Benjamina Coltona Barnese. Muž zřejmě umrzl nebo zemřel vyčerpáním, když se snažil uniknout před policií. Ta uzavřela na severozápadě země národní park Mount Rainier o rozloze asi 950 kilometrů čtverečních poté, co zde byla v neděli zastřelena jedna ze strážkyň rezervace. Asi 150 policistů v hornatém a zasněženém parku pátralo po 24letém Barnesovi, který je z vraždy podezřelý. Byl vycvičený na přežití v obtížných podmínkách a byl vyzbrojen útočnou puškou AR-15. Měl i další zbraně a věci nutné k přežití.

Čtyřiatřicetiletá matka dvou malých dětí Margaret Andersonová přišla o život, když se spolu s kolegou pokusila zastavit Barnesovo auto. Bylo po něm vyhlášeno pátrání v souvislosti se střelbou na novoroční party, která si v obci Skyway severně od Seattlu v neděli ráno vyžádala čtyři zraněné.

Park Mount Rainier, kde se v neděli nacházela řada výletníků, byl okamžitě po tragické události uzavřen. Kolem 85 návštěvníků a 15 zaměstnanců muselo zůstat v návštěvnickém středisku pod dozorem policistů. Jejich převoz mimo hranice parku byl prý příliš riskantní. 

Policie nejprve nalezla Barnesovo auto, v němž zůstaly zbraně a neprůstřelná vesta. V pátrání pomáhalo i letadlo s termovizí. Po delším pátrání policisté objevili tělo muže, který zemřel, když se brodil po prsa hlubokým sněhem v těžko přístupném terénu ve snaze setřást pronásledovatele.

Podle vyšetřovatelů trpěl Barnes, který byl v Iráku nasazen v letech 2007 až 2008, posttraumatickou stresovou poruchou. V minulosti se u něj objevovaly nezvladatelné výbuchy vzteku střídané s depresemi a s úvahami o sebevraždě. Podle policie Barnes doma měl poměrně rozsáhlý arzenál ručních zbraní.

Správa parku dnes uvedla, že vstup do rezervace s nabitou zbraní je legální. Americký Kongres totiž loni zrušil příslušný zákaz.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Barnesův případ jako by kopíroval scénář hollywoodského trháku 80. let. Veterán vietnamské války Rambo v něm také čelil policejní přesile, hrál ale kladnou postavu a přežil - na rozdíl od Barnese, který dokazuje, jak velký problém Amerika se svými válečnými vysloužilci má. Válkami v Afghánistánu nebo Iráku jich prošly statisíce a někteří trpí válečným syndromem - bez pomoci se nejsou schopní zapojit zpět do společnosti.