Záhada v Norsku – pláž pokryly tisíce mrtvých sleďů

Oslo – Na pláži Kvennes na severu Norska čekalo na Nory novoroční překvapení. Zem tu pokrylo na tisíce mrtvých sleďů, celkem asi dvacet tun. Uvedla to norská televize NRK. Nikdo zatím neví, jak se na pláž sledi dostali. Jeden ze starších námořníků prohlásil, že nikdy nic podobného neviděl. Místní si dělají starosti s tím, jestli ryby odklidí dřív, než začnou zapáchat. Jak píše server Guardian, není jasné, zda sledě na pláž zahnal nějaký predátor, nebo zda je tam vyvrhla vlna. Vědci doufají, že se o osudu tisíců ryb něco dozvědí z jejich rozboru.

Každá z malých stříbrných ryb, které byly nalezeny na Nový rok na pláži Kvennes, váží mezi 100 a 200 gramy. Mnoho místních obyvatel od té doby navštívilo pláž, aby se podívali na prazvláštní jev. 

Místní obyvatele děsí zápach

Mezi nimi byl i Jan-Petter Jørgensen, který prohlásil, že teplota pohybující se kolem minus patnácti stupňů zabránila okamžitému zápachu. „Časem ale zápach nabyde na intenzitě,“ konstatoval místní usedlík pro televizi NRK.

Jørgensen si myslí, že obrovské množství sleďů hnalo na pobřeží něco, co je vyděsilo, pohltily je proudy, nebo se dokonce stalo obojí zároveň. S tím souhlasí i Jens Christian Holst z Institutu námořního výzkumu v Norsku. Dodal ale, že nic podobného nikdy neviděl. 

Holst prohlásil, že „všechny teorie jsou vzrušující“, ale podotkl, že ryby končící svůj život na pláži jsou většinou hnány predátorem.

Vydáno pod