Kim mladší už vzorně úřaduje - a pózuje

Pchjongjang – Severní Korea zveřejnila snímky a záběry z novoroční armádní inspekce nového vůdce Kim Čong-una. Dlužno podotknout, že si Kim junior v tomto ohledu v ničem nezadá se svým nedávno zesnulým otcem Kim Čong-ilem. Na propagandistických snímcích vzorně pózuje přesně v jeho stylu, přičemž se mu ale podařilo osvěžit obrázky přece jen jistou dynamičností.

Kim navštívil hned na Nový rok v doprovodu vojenských špiček 105. tankovou divizi Severokorejské lidové armády. V první den v roce do těchto kasáren pravidelně vedly i kroky jeho otce Kim Čong-ila, ten ovšem, zřejmě ze zdravotních důvodů, vynechal loňskou návštěvu.

Korejský vůdce Kim Čong-un na návštěvě u 105. tankové divize
Zdroj: ČT24/KCNA

Víc než milionová armáda – jedna z největších na světě - zůstává i hlavní oporou nového severokorejského vůdce. Syn zesnulého diktátora se ujal moci v Severní Koreji jako vrchní velitel armády a šéf vládní strany. Severní Korea pak v novoročním poselství slíbila bránit Kim Čong-una do posledního dechu. „Celá strana, celá armáda a všechen lid by si měly přisvojit pevné přesvědčení, že se stanou lidským opevněním a lidskými štíty chránícími Kim Čong-una až do poslední kapky krve,“ uvádí se v tradičním oficiálním poselství. „Znovu důrazně opakujeme, ať od nás proradní politici ve světě – včetně jejich loutek v Jižní Koreji - nečekají žádné změny,“ hlásila severokorejská televize.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)