Bývalí libyjští povstalci se perou mezi sebou

Tripolis – Libyjské hlavní město Tripolis ovládlo na několik hodin násilí. S automatickými zbraněmi a raketomety se tam střetly dvě frakce bývalých povstalců – jedna tripoliská a druhá z Misuráty. Napětí vyvolalo zadržení jednoho z misurátských velitelů na Silvestra. Ozbrojenci se ho pokusili osvobodit. V ulicích zůstalo několik mrtvých.

Jak napsala agentura AP, svědci viděli střet dvou skupin bojovníků, kteří se podíleli na svržení režimu Muammara Kaddáfího. Jedna byla údajně z Tripolisu, druhá z Misuráty. Střet, do něhož nasadili ruční zbraně, granátomety i protiletadlové zbraně, se odehrál nedaleko budovy, v níž v minulosti sídlila Kaddáfího rozvědka. Policie místo uzavřela a byly povolány sanitky.

Podle úřadů incident vyvolalo zatčení jednoho bojovníka z Misuráty na Silvestra tripolskými bojovníky. Muž byl údajně podezřelý z krádeže a jeho misurátští spolubojovníci se ho snažili osvobodit.

Od skončení bojů v Libyi a po smrti Muammara Kaddáfího se v zemi odehrála řada střetů mezi jednotlivými povstaleckými skupinami z různých kmenů. Snaha libyjské vlády o jejich odzbrojení zatím nebyla úspěšná. Nekontrolované držení zbraní a absence centrální bezpečnostní administrativy dává podle AP těmto milicím volnou ruku v oblastech, které mají pod kontrolou.

Mluvčí vlády Ašúr Šámis označil střety za nevinné a podle AP se snažil snížit význam incidentu. Za incidentem prý stáli sabotéři. „Střety se odehrály kvůli osobnímu nepřátelství a nemají nic společného s revolucí ani povstalci,“ prohlásil mluvčí.