Republikánské primárky v Iowě vyhrál Mitt Romney o pouhých 8 hlasů

Des Moines – V prvních primárkách americké Republikánské strany pro letošní prezidentské volby zvítězil v Iowě bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney. V noci na dnešek ho na stranických shromážděních podpořilo 25 procent voličů. Někdejšího pensylvánského senátora Ricka Santoruma v nejtěsnějších primárkách v historii Iowy porazil Romney o pouhých osm hlasů. Uvedla to televize CNN. Na třetím místě v Iowě skončil texaský kongresman Ron Paul, kterého podpořilo 21 procent voličů. Stejně jako Romney a Santorum označil i Paul svůj výsledek za úspěch. Z dalšího boje odstupuje poslankyně z Minnesoty Michele Bachmannová, která skončila s pěti procenty jako fakticky poslední.

Čtyřiašedesátiletý Romney získal podle oficiálních výsledků 30 015 hlasů, tedy prakticky stejně jako při svém neúspěšném boji o nominaci před čtyřmi lety. „Pojďme obnovit velikost Ameriky a udržet tuto zemi v naději. Děkuji všem za Vaši podporu,“ řekl Romney. Konzervativce Santoruma, který se s Romneym během sčítání hlasů několikrát vystřídal ve vedení, podpořilo 30 007 republikánských voličů, tedy také 25 procent hlasů. „Lidé se mě ptají, jak se mi podařilo získat takovou pozornost. Každé ráno, když jsem vstal, jsem dostával sílu od Boha,“ podotkl poražený kandidát.

Jakub Lepš, amerikanista, EIN News:

„Primárky nejsou jen o tom, kdo zvítězí, ale jaká jsou očekávání ohledně jednotlivých kandidátů a jak ti je splní, nebo nesplní. Podle průzkumů ze začátku ledna měl Romney získat 24 procent hlasů, což lehce překonal, takže úkol splnil. Za faktického vítěze, který se oproti průzkumům posunul o 10 procent, lze ale považovat Ricka Santoruma.“

Gingrich se pustil do favorita Romneyho, Bachmannová končí

Čtvrtý je s velkým odstupem bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich s podporou 13 procent voličů. Gingrich k výsledku řekl, že se na něm odrazila negativní kampaň. Zároveň se ostře vymezil proti Romneymu, kterého označil za centristu z Massachusetts. Na pátém místě skončil s desetiprocentní podporou texaský guvernér Rick
Perry, pro kterého je výsledek značným zklamáním. 

Michelle Bachmannová
Zdroj: ČT24

Perry už prohlásil, že zváží další pokračování v kampani. Ucházet se o nominaci už každopádně neplánuje členka Sněmovny reprezentantů za Minnesotu Michele Bachmannová, kterou podpořilo pouze pět procent iowských republikánů. Skončila tak na faktickém posledním šestém místě. Odstoupení političky by mohlo prospět nyní druhému Santorumovi, protože patří, společně s Perrym, mezi oblíbence křesťanských voličů.

Jen mizivou podporu má bývalý velvyslanec v Číně Jon Huntsman. Ten ale v Iowě vůbec nevedl kampaň, protože se soustředí na primárky v New Hampshireu, které se uskuteční příští týden.

Výsledek voleb je výrazně těsnější než před čtyřmi lety, kdy poměrně rychle získal rozhodující náskok Mike Huckabee. Podle CNN volby zřejmě rozhodnou hlasy voličů z lidnatějších okrsků na západě Iowy, kde jsou tradičně konzervativnější voliči. Před čtyřmi lety v těchto okrscích vyhrál Romney.

Své budoucí soupeře sledoval i americký prezident Barack Obama. Před čtyřmi lety tu v Iowě sám triumfoval. „Máme před sebou rok 2012. Udělali jsme toho dost, ale stojí tu před námi mnoho dalších úkolů. Potřebujeme další čtyři roky, abychom vše začaté dokončili,“ řekl Obama.

Primárky v Iowě se liší od hlasování ve většině ostatních amerických států

Prezidentské primárky ve státě Iowa se podstatně liší od jiných států. Voliči zde nehlasují za plentou, ale scházejí se na stranických shromážděních registrovaných republikánských voličů, kde se budou dohadovat, koho podpoří. Průzkumy před volbami favorizovaly bývalého guvernéra Massachusetts Mitta Romneyho a texaského kongresmana Rona Paula. Černým koněm primárek v Iowě by se podle analytiků mohl stát bývalý senátor za Pensylvánii Rick Santorum.

Primárky v Iowě mohou dát signál o síle jednotlivých kandidátů pro primárky v dalších státech. Jejich vítěz ale nemá republikánskou nominaci na prezidenta zaručenou. Před čtyřmi lety v Iowě vyhrál republikánské primárky Mike Huckabee, v rámci celých USA ale nakonec uspěl John McCain, který byl v Iowě s velkou ztrátou čtvrtý.

Mitt Romney, vítěz primárek v Iowě:

- Multimilionář Romney býval guvernérem státu Massachusetts (2003–2007) a účastnil se neúspěšně prezidentských primárek v roce 2008. Podporu nachází hlavně mezi umírněnými republikány.   

- V kampani se vyslovil pro agresivnější diplomacii, protože podle něj bůh stvořil Spojené státy, aby vládly světu. Prezident Barack Obama podle něj v tomto směru zemi oslabil.    
- Pokud bude zvolen, chce se zasadit o rekonstrukci hospodářství, ale také zvrátit masivní rozpočtové škrty v oblasti obrany. Tým jeho poradců v Bílém domě pro otázky zahraniční politiky a národní bezpečnosti prý bude složen z mnoha osob, jež byly blízké prezidentu Bushovi.    

- Podle kritiků často účelově mění své názory, například na potraty. Podpořil ale legalizaci registrovaných partnerství, jež jsou podle něj menším zlem než homosexuální sňatky.
   
- V ekonomice navrhuje někdejší podnikatel v krizovém managementu Romney snížit daně podnikům a omezit federální regulace.
   
- Willard Mitt Romney se narodil 12. března 1947 v Detroitu. Je synem bývalého michiganského guvernéra George Romneyho (v roce 1968 se rovněž pokoušel o kandidaturu na prezidenta). Vystudoval práva a ekonomii na Harvardově univerzitě. Pracoval jako obchodník v konzultačních firmách a spoluzaložil investiční společnost Bain Capital (1984).
   
- Romney je ženatý, s manželkou Ann mají pět synů.
   
- Je členem Církve svatých posledních dní Ježíše Krista, známé jako mormoni. V 60. letech působil necelé tři roky jako mormonský misionář ve Francii; hovoří francouzsky.
   
- V roce 1999 se stal šéfem organizačního výboru zimních olympijských her v Salt Lake City (2002), jejichž přípravu provázely potíže. Jemu se však podařilo akci zachránit; i proto si získal popularitu, jež mu pomohla stát se guvernérem.