Dáte si občas drogu? Mozku člověka ve středním věku uškodit nemusí

Washington – Příležitostné užívání drog nemusí způsobit problémy pro fungování mozku ve středním věku. Uvádí to studie britských lékařů, která byla zveřejněna v nejnovějším čísle odborného časopisu American Journal of Epidemiology. Lékaři ale zároveň upozornili, že dlouhodobé užívání drog ve velké míře může duševní funkce vážně poškodit.

Lékaři vycházeli z průzkumu mezi 9 tisíci Britů ve věku padesát let, z nichž část užívala marihuanu, amfetaminy, LSD či halucinogenní houby. „Výsledky ukazují, že minulé nebo i současné užívání drog nemusí nutně znamenat selhávání duševních funkcí ve středním věku,“ zhodnotil výsledky vedoucí studie Alex Dregan.

Funkce mozku se rychle obnovily

Americký psychiatr John Halpern uvedl, že výsledky studie potvrzují některé dřívější menší výzkumy. V nich se ukázalo, že mozek lidí, kteří přestali užívat drogy, začal během jediného měsíce fungovat stejně jako mozek lidí, kteří tyto látky nikdy nepoužívali. „Mozek je velmi odolný,“ konstatoval Halpern.

Lysohlávka česká
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Autoři studie zkoumali vztah mezi potenciálním užíváním nelegálních drog a kognitivních funkcí v průběhu středního věku lidí od března do července minulého roku. Analyzovali přitom paměťový index, index výkonu a celkový kognitivní index.