Optické klamy jako umělecká forma matematiky

Kawasaki – Naše oči nás mohou často klamat. Právě této nedokonalosti využívá ve svých projektech přední odborník na uměleckou formu matematiky Kokiči Sugihara, který převádí do skutečnosti optické iluze slavného nizozemského umělece Eschera. Samozřejmě je ve všech jeho na první pohled neskutečných výtvorech nějaký háček.

Japonský profesor matematiky Kokiči Sugihara se pohybuje ve světě, kde zdánlivě neplatí fyzikální zákony. Je předním odborníkem na uměleckou formu matematiky – optické iluze. „Sestavuji jak statické optické iluze, tak objekty, které vypadají normálně, ale když se po nich něco pohybuje, ukáže se, že to popírá fyzikální zákony. Říkám jim 'nemyslitelné pohyby',“ podotkl Kokiči Sugihara.

Matematik se zhlédl v díle nizozemského umělce Mauritse Cornelise Eschera, který se proslavil právě paradoxy perspektivního kreslení. Na to, aby Sugihara převedl z papíru do skutečnosti stovky jeho děl, samozřejmě potřebuje vždycky nějaký trik.

Fungování optických klamů se dá využít i v praxi

Pro Sugiharu je šálení lidské mysli koníčkem. Loni vyhrál prestižní soutěž o nejlepší iluzi roku pořádanou na americké Floridě. Výzkum klamů ale podle něj může přinést i praktické výsledky. „Řidiči občas špatně vyhodnotí sklon silnice. Když zjistíme, jak to funguje, můžeme podle toho změnit okolí cest nebo je jinak přizpůsobit, aby lidské oči nemátly. Mohli bychom tak snížit počet dopravních nehod,“ míní Sugihara. Kromě toho je Sugiharovým snem postavit opravdu obří iluzi – dům nebo třeba dětské hřiště. Každopádně už teď dokazuje, že zdaleka nemůžeme věřit všemu, co vidíme.

Optické iluze (zdroj: ČT24)