Policie zadržela Němce, v Los Angeles zapaloval auta a domy

Los Angeles – Kalifornská policie zadržela muže, který je podezřelý z více než padesáti žhářských útoků v Los Angeles. Škody jdou do výše 60 milionů korun. Podezřelý je 24letý muž německé národnosti. Žhář zapaloval auta, ale také parkoviště a domy v Hollywoodu. Podle agentury Reuters jeden z požárů poškodil i dům, v němž v minulosti žil slavný rocker Jim Morrison.

„Byly to vážné, potenciálně smrtící zločiny, které zbytečně ohrozily tisíce životů nevinných lidí,“ řekl starosta kalifornského velkoměsta Antonio Villaraigosa o požárech, které postihly zejména desítky aut, ale i některá parkoviště a další objekty v Hollywoodu a způsobily zranění hasiči a jedné další osobě.
   
Hlavním podezřelým ze založení 55 požárů od noci na pátek až po časné pondělní ráno je čtyřiadvacetiletý Němec Harry Burkhart, jenž byl v pondělí zatčen policistou v záloze, který pobírá plat jeden dolar ročně, a pracuje tak vlastně jako dobrovolník. Ve voze podezřelého, po němž pátraly stovky strážců zákona, policie našla neupřesněný materiál, který lze použít k zakládání požárů.

Němec Ameriku nenávidí

O motivu Burkharta, který je momentálně ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci, se spekuluje. Podle agentury DPA by jím mohla být nenávist ke Spojeným státům. Burkhart, který prý pochází z Frankfurtu nad Mohanem a na jihu Kalifornie žil několik let, údajně při zatčení řekl, že nenávidí Ameriku. Podle agentury AP mohly být příčinou problémy jeho matky s imigračními úřady.

Burkhart je vyšetřován i ve své vlasti. Je podezřelý, že loni v říjnu podpálil dům své rodiny v hesenském Marburgu, aby pak požár nahlásil jako pojistnou událost.