Libyi hrozí bez zkrocení milic občanská válka

Tripolis - Libyi hrozí občanská válka, pokud nezkrotí ozbrojené milice, které vyplnily vakuum po bezpečnostním aparátu svrženého Muammara Kaddáfího. Prohlásil to předseda Přechodné národní rady (NTC) Mustafa Abdel Džalíl. Tripolis včera na několik hodin zastavila přestřelka dvou skupin na jedné z nejrušnějších křižovatek. Čtyři lidé padli. Přechodná vláda nemá nad vůdci původně povstaleckých vojenských skupin žádnou kontrolu.

Džalíl v úterý večer na shromáždění ve východolibyjském městě Benghází varoval, že Libyi kvůli pokračujícím násilnostem mezi ozbrojenými skupinami hrozí „rozdělení“ a „občanská válka“.

Mustafa Džalíl, předseda libyjské Přechodné národní rady:

„Máme dvě možnosti. Buď se rázně vyrovnáme s těmito násilnostmi, nebo se rozdělíme a zamíříme k občanské válce. Pokud nenastolíme bezpečí, zavládne bezpráví a budeme bez budoucnosti i bez voleb.“


Milice tvořené osobami různého vyznání a pocházejícími z různých míst bojovaly devět měsíců proti Kaddáfího režimu, který v zemi trval 42 let. Po říjnové násilné smrti libyjského diktátora však nejsou ochotny složit zbraně. Jednotlivé skupiny mezi sebou soupeří o moc a mají podle Reuters za to, že k tomu, aby si podíl na ní zajistily, musí udržet ozbrojenou přítomnost v metropoli. V oblastech pod jejich kontrolou jim volnou ruku dává mimo jiné i to, že tu chybí centrální bezpečnostní správa.

NTC začala budovat funkční policii a armádu, které by odpovědnost za bezpečnost měly převzít od povstaleckých skupin. Džalíl však uznal, že toto úsilí postupuje pomalu. Bývalí povstalci sice mají možnost složit zbraně do rukou úřadů, moc jich toho ale prý zatím nevyužilo. Džalílovo prohlášení kontrastuje s tvrzením vládního mluvčího, podle nějž za úterním incidentem stáli sabotéři, podnětem k němu prý bylo osobní nepřátelství a přestřelka s „revolucí ani povstalci“ nesouvisí.

Koalice brigád bývalých povstalců dnes odmítla jmenování nového nejvyššího velitele armády, které mělo původně přinést stabilizaci libyjských ozbrojených sil, a obvinila NTC, že ignorovala její kandidáty.

Hrozí Libyi občanská válka? (zdroj: ČT24)