Londýnská rasistická vražda byla potrestána po 18 letech

Londýn - Londýnský soud poslal do vězení na 15 a 14 let dva muže za rasistickou vraždu černošského mladíka Stephena Lawrence. Ubodali ho na autobusové zastávce v roce 1993. Z vraždy bylo podezřelých pět bělošských výrostků, policii se ale kvůli sérii pochybení nikdy nepodařilo prokázat jejich vinu. To tehdy vyvolalo různá obvinění z rasismu v řadách policie. Usvědčení pachatelů umožnily po 18 letech až pokroky forenzních technik.

Stephen Lawrence, který měl krátce před maturitou a chtěl být architektem, byl zavražděn 22. dubna 1993 ve 22:30, když čekal na autobus v ulici Well Hall Road v londýnské části Eltham. V únoru 1999 zveřejnila britská vláda dlouho očekávanou zprávu. Její autor sir William Macpherson v ní mimo jiné dospěl k závěru, že londýnská policie, která vraždu vyšetřovala, je ve své podstatě rasistická.

Stephen Lawrence
Zdroj: ČT24

Šestatřicetiletý Gary Dobson dnes dostal nejméně 15 let a dva měsíce a o rok mladší David Norris 14 let a tři měsíce. Souzeni byli jako mladiství, protože v době spáchání činu jim ještě nebylo 18 let. Pro rasově motivované vraždy platí od roku 2003 minimální sazba 30 let.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Lawrencova matka Doreen označila tresty za nízké, nicméně uznala, že soud měl svázané ruce. Poděkovala také soudci za to, že během přelíčení uznal utrpení, jaké rodina v uplynulých 18 letech prožívala. „Je to začátek nového života. Žili jsme strašně dlouho v nejistotě,“ prohlásila Lawrencová.

Matka Stephena Lawrence přichází k soudu
Zdroj: ČT24

Forenzní specialisté při přezkoumání případu v roce 2007 objevili na Dobsonově bundě nepatrnou stopu Lawrencovy krve a na Norrisových kalhotách dvoumilimetrový Lawrencův vlas. Dobson a Norris nicméně vinu odmítali a hájili se tím, že uvedené stopy se na jejich oblečení dostaly až během let, kdy bylo v rukou policie. Policie nicméně pokračuje ve vyšetřování a žádá o spolupráci každého, kdo si byť po tak dlouhé době vzpomene na nějaké důležité informace k případu.