Do prezidentského křesla míří další zpěvák

Dakar - Senegalský zpěvák Youssou N'Dour bude kandidovat v únorových prezidentských volbách. Bude soupeřem současného prezidenta Abdoulaye Wadeho, který se chce o funkci ucházet potřetí. Nositel amerických hudebních cen Grammy je populární doma a je znám i ve světě. Hodlá voliče přesvědčit nejen svým úspěchem, ale i dlouholetým zájmem o sociální problémy Afričanů. Status celebrity ale ještě automaticky neznamená, že ho lidé budou volit.

N'Dour procestoval svět - a to podle něj vzdělává stejně jako knihy. Pochází z chudých poměrů - boháčem se stal tvrdou dřinou. V Senegalu mu patří nahrávací studia, nejčtenější noviny, rádio a televize.

Youssou N'Dour, prezidentský kandidát a zpěvák:

„Je pravda, že nemám univerzitní vzdělání, ale prezidentství je funkce, ne profese. (…) Padesát let byli lidé svědky toho, jak Senegalu vládnou tradiční politici. A těch už mají dost.“

Ohlášení jeho kandidatury není překvapením, protože se o tom spekulovalo už delší dobu, když 52letý zpěvák prohlásil, že by rád vstoupil do politiky. Už loni několikrát kritizoval Wadeho a zúčastnil se také několika opozičních shromáždění uspořádaných prezidentovými odpůrci. Platnost kandidatur uchazečů koncem ledna prověří senegalská volební komise. První kolo voleb se má konat 26. února.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Status celebrity ale pro N'Doura neznamená, že ho lidé budou volit. Průzkumy veřejného mínění tu neexistují, a tak se zpěvák musí spoléhat na fanoušky. Pokud by uspěl, nebyl by jedinou hvězdou showbyznysu, co to dotáhla na hlavu státu. Na Haiti se to nedávno povedlo zpěvákovi Michelu Martellovi. V Gabonu zas nahrával funková alba prezident Ali Bongo. Filipínci svého času zvolili prezidentem herce Josepha Estradu. Vůbec nejslavnějším příkladem je Ronald Reagan: 30 let hrál v Hollywoodu, než se stal americkým prezidentem.

Dvanáctimilionový Senegal může být svou demokracií Africe příkladem - chudobou ale ne. Veřejnost rozděluje názor na třetí Wadeho kandidaturu. Podle opozice už na ni 85letý politik nemá právo, protože ústava povoluje jedno znovuzvolení. Wade a jemu blízcí ale tvrdí, že je toto pravidlo třeba aplikovat až od poslední ústavní změny a od Wadeho druhého mandátu, který začal v roce 2007.