Britští policisté mají nový manuál pro styk s médii

Londýn - Scotland Yard zavede nová pravidla pro vztahy policistů s novináři. Britští policisté by tak měli začít nahrávat všechna svá setkání s nimi a neměli by s nimi vést důvěrné rozhovory. Navrhla to dnes vládní zmocněnkyně pro dohled nad médii Elizabeth Filkinová v rámci úsilí rychle skoncovat s úniky citlivých policejních informací do britských médií. Zároveň vyzvala k ukončení podle ní tradičního důvěrného klábosení mezi policisty a reportéry v britských hospodách. Strážci pořádku taky budou muset hlásit všechny kontakty s médii i jakékoli vztahy k žurnalistům - včetně rodinných. Metropolitní policie vzápětí slíbila, že přijme potřebná opatření.

Filkinová byla loni pověřena vyšetřováním podezření, že reportéři britských bulvárních listů platili policii za informace. Podezření padlo v rámci skandálu s odposlechy organizovanými bulvárními listy News of the World a The Sun. Šéf Scotland Yardu Paul Stephenson kvůli svým kontaktům s tiskem loni v červenci odstoupil.

Scotland Yard
Zdroj: ČT24

Scotland Yard za Stephensonova vedení najal jako mediálního poradce bývalého zástupce šéfredaktora News of the World Neila Wallise, který byl později zatčen kvůli aféře kolem odposlechů. Stephenson čelil rovněž obvinění, že s manželkou strávil bezplatně pět týdnů v lázních, pro něž pracovala Wallisova PR agentura.