Vadné silikony ohrožují i muže

Paříž - Francouzská firma Poly Implant Prothese (PIP) vyráběla z nekvalitního gelu i implantáty pro muže, kterým tedy nejspíš také hrozí zdravotní problémy. Vadný silikon se používal k výrobě protéz varlat, falešných prsních svalů či implantátů na hýždě. Uvedl to deník Le Parisien s odvoláním na bývalé zaměstnance PIP. Francouzský ministr zdravotnictví Xavier Bertrand dnes reagoval výzvou k zpřísnění podmínek využívání implantátů. Evropská komise oznámila, že již pracuje na zpřísnění jejich kontroly, a to od jejich výroby přes převoz až po poskytnutí cílovému uživateli.

V řadě zemí světa byly již zakázány prsní implantáty PIP poté, co ve Francii popraskaly asi tisícovce žen. Ukázalo se, že při výrobě implantátů byl místo zdravotnických materiálů použit levný průmyslový silikon. Francouzská vláda před Vánocemi připustila závadnost některých prsních implantátů již zaniklé společnosti a doporučila asi třiceti tisícům žen, aby si implantáty nechaly odstranit. V úterý Paříž nařídila vyšetřování skandálu.

Francouzský ministr zdravotnictví dnes kritizoval omezenou kontrolu nad implantáty a dalšími zdravotnickými pomůckami, které doposud nepotřebují povolení k uvedení na trh v zemi. „Potřebujeme jiná pravidla. Ochranná známka nestačí,“ podotkl Bertrand podle agentury AFP s tím, že by změny měly nastat na „evropské úrovni“.
   
Mluvčí Evropské komise Frédéric Vincent dnes řekl, že Brusel pracuje již několik měsíců na revizi direktivy platné od roku 2007 a předloží návrhy změn v první polovině roku. Na základě nových pravidel by mělo být možné vysledovat pohyb jednotlivých implantátů a dalších zdravotnických pomůcek, jako jsou protézy nebo oční čočky, od jejich výrobce až ke konkrétnímu uživateli. Posílit se má sdílení informací mezi jednotlivými státy a také
je nutné harmonizovat pravidla jejich užívání v rámci zemí Evropské unie.

Implantáty - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Chávez: Za všechno může kapitalismus

Venezuelský prezident Hugo Chávez ve středu kritizoval kapitalistické reklamy za to, že přispívají k široké oblibě operací na zvětšení prsou. Zároveň v souvislosti se současnou aférou firmy PIP vyzval Venezuelanky, aby si na ně dávaly pozor. „Nasadí vám brouka do hlavy tím, že to je nezbytná součást krásy,“ prohlásil o vztahu reklamy a prsních implantátů. „Teď, když máme tenhle zdravotnický problém, vidíte, jak daleko zašel kapitalismus a degenerace zdraví,“ řekl Chávez, podle něhož je třeba zakročit na ochranu venezuelského lidu.