V Zambii se pomalu začali shánět po uprchlých Češích

Lusaka - Po osudech tří Čechů zadržených loni v Zambii kvůli údajné špionáži se začaly pídit tamní úřady. Trojice se totiž koncem prosince po dvou a půl měsících od zadržení vrátila do Česka, okolnosti návratu ale zůstávají nejasné. List Zambia Daily Mail dnes uvedl, že informace o jejich návratu do ČR nemá zambijský ministr zahraničí ani místní právní zástupce české trojice. Ministr vnitra se nevyjádřil, protože je služebně mimo.

„Nejsem zasvěcen do informací týkajících se českých občanů. Ministr vnitra Kennedy Sakeni mě dosud neinformoval, protože je služebně mimo město,“ komentoval podle listu šéf diplomacie Chishimba Kambwili zprávy zahraničních médií o návratu Čechů domů. Právní zástupce Čechů Kelvin Bwalya Fube v telefonním rozhovoru uvedl, že o této věci nemá „absolutně žádné informace“, protože měl na starosti volební petice.

Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Vebr do Zambie přijeli loni v říjnu za turistikou. Byli tam obviněni ze špionáže, protože údajně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Za to jim hrozilo až 25 let vězení. Z vazby byli po sedmi dnech propuštěni na kauci, zemi ale nesměli opustit a museli se hlásit policii. České ministerstvo zahraničí v neděli potvrdilo, že se Češi vrátili domů. Ke spekulacím, že do vlasti dorazili v utajení, se česká diplomacie nevyjádřila.