V Sýrii propustili přes 500 vězňů

Damašek - Sýrie propustila 552 vězňů zadržených při protestech proti režimu prezidenta Bašára Asada, kteří „nemají na rukou krev“. Jde o druhou skupinu vězňů propuštěných od zahájení mise pozorovatelů Ligy arabských států (LAS) 26. prosince. Syrské vedení má zároveň svého prvního odpadlíka. Jeden z jejích vysokých činitelů, který uprchl do Egypta, v rozhovoru odvysílaném arabskými televizemi ostře kritizoval Asadův režim. Vinu za násilí proti demonstrantům nesou podle něj bezpečnostní síly.

Propuštění politických vězňů a všech lidí zatčených v rámci protivládních demonstrací je jedním z hlavních požadavků plánu LAS na vyřešení krize v Sýrii. Na plnění bodů tohoto plánu, na který Damašek po dlouhém zdráhání přistoupil, dohlíží od konce prosince v Sýrii skupina pozorovatelů ligy. Jejich mise je ale vnímána kriticky zejména proto, že navzdory jejich přítomnosti pokračují bezpečnostní síly v zabíjení civilistů.

Velitel sil, které vytvořili dezertéři ze syrské armády, dnes označil pozorovatelskou misi za neúspěch. Plukovník Rijád Asad vyzval OSN, aby pomohla krveprolévání v Sýrii ukončit. Na pátek jsou svolány další masové demonstrace, které se mají konat pod heslem Požadujeme internacionalizaci krize v Sýrii. Rijád Asad chce, aby se LAS obrátila na OSN s požadavkem
ukončit násilnosti, protože je k tomu podle něj lépe vybavena než liga.

Pozorovatelé LAS v Sýrii
Zdroj: ČT24

Syrskou vládu opustil nejvyšší finanční kontrolor úřadu premiéra a ministerstva obrany Mahmúd Hadž Hamad, který uprchl do Káhiry. V interview, které dnes odvysílaly arabské televize, ostře kritizoval Asadův režim. „Za násilí vůči demonstrantům nesou odpovědnost bezpečnostní síly, konkrétně vojenská tajná služba, vedení všeobecné tajné služby a rozvědka vojenského letectva,“ uvedl Hamad. Vláda s tím podle něj „nemá nic společného“. Členové kabinetu „jsou zajatci, kteří už nesmějí udělat ani krok bez doprovodu bezpečnostních sil“. Mnozí ministři by se prý chtěli od režimu odpoutat, setrvávají ale ve svých funkcích ze strachu z možné odplaty na jejich příbuzných. Totéž prý platí i pro mnohé vysoké důstojníky. Jak se Hamadovi podařilo dostat s rodinou do Káhiry, nebylo řečeno.

Podle zpráv opozičních aktivistů zabily dnes bezpečnostní síly do poledních hodin deset lidí. Většina obětí je hlášena z města Dajr az-Zaur poblíž iráckých hranic. Podle odhadů OSN bylo od začátku protirežimních protestů v Sýrii loni v březnu zabito už na 6 000 lidí.